Peulvruchten het nieuwe vlees

Peulvruchten het nieuwe vlees


Ik stelde mezelf een uitdaging: een jaar lang zou ik iedere dag iets met peulvruchten eten. Ik wilde daarbij zo veel mogelijk variatie aanbrengen om te ontdekken hoe veelzijdig peulvruchten zijn. Tegelijk met dit voornemen kwam er kort na elkaar een aantal misstanden rond vlees in het nieuws. Ik ben een bewuste vleeseter. Vlees eten hoeft niet iedere dag en ik kook al jaren elke dag een vegetarisch alternatief voor mijn vegetarisch etende dochter. Als ik vlees eet, wil ik dat dat eerlijk en goed vlees is, afkomstig van dieren die met respect voor dierenwelzijn zijn grootgebracht. Dat kost iets meer en voor sommige mensen is dat een belemmerende factor.

Als we een of meerdere keren per week peulvruchten eten, dan kunnen we het vlees die dag daarmee vervangen of flink minderen. Het eiwit uit peulvruchten is een volwaardig eiwit; met 75 gram gekookte peulvruchten kun je 100 gram vlees vervangen. Op die manier spaar je geld uit voor het iets duurdere diervriendelijk geproduceerde vlees. Peulvruchten zijn naast een bron van eiwit ook nog eens duurzaam en goed voor het milieu: ze voegen stikstof toe aan de bodem en de teelt ervan is minder milieubelastend dan bijvoorbeeld die van rijst of aardappelen. Ook levert het eten van peulvruchten gezondheidsvoordelen op. Ze bevatten vezels, vitaminen, mineralen en langzame koolhydraten die zorgen voor langdurige verzadiging.

Het werd me al snel duidelijk dat er alleen maar winnaars zouden zijn als we met zijn allen meer peulvruchten gaan eten. Niet voor niets is 2016 door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationaal bonenjaar (International Year of Pulses), waarmee men peulvruchten als primaire bron van eiwit op de kaart wil zetten. En ook het Wereld Kanker Onderzoek Fonds beijvert zich om ons meer peulvruchten te laten eten.


Meer nieuwsMasterclass, dé nieuwe reeks kookboeken!

Masterclass, dé nieuwe reeks kookboeken!

Masterclass is een nieuwe reeks kookboeken van Carrera Culinair. De eerste drie delen die begin april verschijnen zijn 'Cakes' van Rutger van de Broek, 'Dips' van Ramon Brugman en 'Groente op de BBQ' van Julius Jaspers. 

‘Kook tien recepten uit deze Vegabijbel, dan weet ik zeker dat je stap voor stap net zoveel van de vegetarische keuken gaat houden als ik.’

‘Kook tien recepten uit deze Vegabijbel, dan weet ik zeker dat je stap voor stap net zoveel van de vegetarische keuken gaat houden als ik.’

Isabel Boerdam lanceerde in 2013 haar food & lifestyle blog De Hippe Vegetariër, dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland. Een echte inspiratiebron voor vegetariërs, flexitariërs en foodies. Hier laat Isabel zien dat vegetarisch eten beslist niet saai, smakeloos of ingewikkeld is – maar juist verrassend, smaakvol en helemaal niet moeilijk. In 2018 lanceerde Isabel de Nationale Week Zonder Vlees, een jaarlijks terugkerende campagne om een dagje minder vlees de nieuwe normaal te maken in Nederland. Na de hippe vegetariër is Vegabijbel haar tweede vegetarische kookboek.