Stress overleven

Stress overleven


Een van de beste manieren om stress tegen te gaan, is goed slapen. Hoewel het misschien een beter idee lijkt om de hele nacht op te blijven om voor een tentamen te leren in plaats van acht uur te slapen – geloof me, dat is het niet.

Allerlei onderzoeken hebben aangetoond dat ons brein veel, veel beter werkt als het niet tegen slaapgebrek op hoeft te boksen. In pakweg de laatste vijftig jaar is het gemiddeld aantal uren nachtrust dat we krijgen teruggelopen van achtenhalf
per nacht naar nauwelijks zeven. Over een heel jaar gerekend is dat het equivalent van een hele maand slaap!

Maar de kwaliteit van je nachtrust is zeker zo belangrijk als de kwantiteit, en er zijn een paar dingen die je kunt doen om die te verbeteren. Ik weet dat het saai klinkt, maar als je minimaal een halfuur voor je naar bed gaat uit de buurt blijft van elektronica, dan help je daarmee echt je biologische ritme. Het is bovendien heel makkelijk om dit een keer te proberen als je moeite hebt met (in)slapen. Lees liever een boek of luister naar rustige muziek om je lichaam en je geest te helpen ontspannen na een drukke dag. Kruidenthee kan daarbij helpen: ik drink heel graag kamille, citroenmelisse of munt, maar je kunt ook een speciale ‘slaap’-mix nemen.

Een andere belangrijke factor in de omgang met stress, is lichaamsbeweging. Streef ernaar elke dag minimaal een halfuur te bewegen. Dat betekent niet dat je jezelf tot iets moet dwingen wat je haat – het kan van alles zijn, van een stevige wandeling tot gewichtheffen, van een paar kilometer hardlopen tot dansen, zolang je maar actief bent en ervan buiten adem raakt. Iedereen is anders en het heeft geen enkele zin jezelf met anderen te vergelijken, want je bent immers een individu.

Richt je dus op jezelf en doe dat waarbij jij je prettig voelt.


Meer columns


Welke keuken zou je meenemen naar een onbewoond eiland?

Welke keuken zou je meenemen naar een onbewoond eiland?

Dat vroeg mijn kookgrage moeder mij vroeger weleens. ‘De Italiaanse’, antwoordde ik steevast. Als kind leek mij deze keuken met pizza, pasta en goddelijke gelato eentje die nooit zou gaan vervelen. Nu, enkele decennia later, zou ik dit antwoord niet meer zo geven. Ik kook de hele wereld over. Soms heb ik zin in paella, soms in pittige saté’s, soms in stevige Marokkaanse troostsoep. Hoewel ik nog steeds dol ben op Italiaans eten, is er zoveel meer bij gekomen. Het zijn gerechten en smaken die ik voor geen goud zou willen missen.

Een boek over wild?

Een boek over wild?

Ja, echt: over wild. Het is het meest natuurlijke vlees, eigenlijk het ultieme scharrelvlees. Dit is dan ook hét boek voor mensen die hun eten serieus nemen, graag zelf koken en dan bij voorkeur kiezen voor ingrediënten die biologisch, natuurlijk, puur, lokaal en  seizoensgebonden zijn. En uiteraard voor de jager die het zelf geschoten wild het liefst zo lekker mogelijk op tafel wil krijgen.