Voorproefje uit 'Mijn Franse keuken'

Voorproefje uit 'Mijn Franse keuken'


In oktober verschijnt 'Mijn Franse keuken' van Alain Caron. Bij deze alvast een voorproefje van een van de vele gerechten.

Alain groeide op in Frankrijk achter het fornuis. In Nederland leerde hij de Franse keuken nóg meer waarderen. In Mijn Franse keuken leert Alain ons hoe simpel, eenvoudig en lekker de Franse keuken kan zijn. Met weinig ingrediënten en eenvoudige bereidingen, maar met maximale smaken laat Alain in meer dan 75 recepten zien wat er allemaal mogelijk is. Van een eendenborst met wortelsalade en krenten tot prei met een mosterdvinaigrette.

 

Bavette, c’est un morceau de viande qui me fait baver. Oftewel: als ik een stuk bavette zie, loopt het water me in de mond. Dit deel van de buik van het rund kun je bakken als biefstuk, zorg er daarbij voor dat het vlees mooi rosé blijft vanbinnen. Het is werkvlees, grof van draad, dus laat het na het bakken vooral goed rusten. Snijd het vervolgens op de draad, dat wil zeggen dat je de draden die je ziet haaks doorsnijdt. Serveer met aardappeltjes met tijm uit de oven


Meer columns


Een boek over wild?

Een boek over wild?

Ja, echt: over wild. Het is het meest natuurlijke vlees, eigenlijk het ultieme scharrelvlees. Dit is dan ook hét boek voor mensen die hun eten serieus nemen, graag zelf koken en dan bij voorkeur kiezen voor ingrediënten die biologisch, natuurlijk, puur, lokaal en  seizoensgebonden zijn. En uiteraard voor de jager die het zelf geschoten wild het liefst zo lekker mogelijk op tafel wil krijgen.

Van amandelkrullen tot Zeeuwse speculaas

Van amandelkrullen tot Zeeuwse speculaas

Volgens mij is er geen land ter wereld met een rijkere koekjescultuur dan de onze. In elk gezin vind je een goedgevulde koektrommel, die rond koffie- en theetijd op tafel komt. Bij ons thuis was dat zeker het geval, en de koektrommel was een van de eerste dingen die ik als kind blindelings wist te vinden. We hadden twee koektrommels: eentje met de gewone koekjes voor doordeweeks en een met de luxere koekjes, speciaal voor de weekenden of als er bezoek kwam.