Voorproefje uit 'Mijn Franse keuken'

Voorproefje uit 'Mijn Franse keuken'


In oktober verschijnt 'Mijn Franse keuken' van Alain Caron. Bij deze alvast een voorproefje van een van de vele gerechten.

Alain groeide op in Frankrijk achter het fornuis. In Nederland leerde hij de Franse keuken nóg meer waarderen. In Mijn Franse keuken leert Alain ons hoe simpel, eenvoudig en lekker de Franse keuken kan zijn. Met weinig ingrediënten en eenvoudige bereidingen, maar met maximale smaken laat Alain in meer dan 75 recepten zien wat er allemaal mogelijk is. Van een eendenborst met wortelsalade en krenten tot prei met een mosterdvinaigrette.

 

Bavette, c’est un morceau de viande qui me fait baver. Oftewel: als ik een stuk bavette zie, loopt het water me in de mond. Dit deel van de buik van het rund kun je bakken als biefstuk, zorg er daarbij voor dat het vlees mooi rosé blijft vanbinnen. Het is werkvlees, grof van draad, dus laat het na het bakken vooral goed rusten. Snijd het vervolgens op de draad, dat wil zeggen dat je de draden die je ziet haaks doorsnijdt. Serveer met aardappeltjes met tijm uit de oven


Meer columns


Over vlees

Over vlees

Je maaltijd begint al lang voor de eerste hap. Soms al jaren eerder. Voor alle ingrediënten, waar onder vlees, gelden altijd vier belangrijke parameters: plaats, ras, productie en rijping.

 

Over charcuterie...

Over charcuterie...

Charcuterie is het Franse woord voor vleeswaren. Nu hadden we dit boek Over Vleeswaren kunnen noemen, het allitereert zelfs best lekker, maar charcuterie omvat meer dan achterham en katenspek. Charcuterie is wat je aantreft als je op vakantie een Franse, Duitse of Italiaanse slager binnenstapt: sierlijke pâtés de campagne, rijpe pancetta’s, lomo’s met een mooie schimmelbedekking, smoky chorizo’s, krijtwitte lardo die smelt op je tong en klassieke terrines met een mooie aspiclaag. Met Over Charcuterie in de hand maak je zowel die achterham als katenspek, maar ook deze internationale charcuterie voortaan zelf.