Welke keuken zou je meenemen naar een onbewoond eiland?

Welke keuken zou je meenemen naar een onbewoond eiland?


Dat vroeg mijn kookgrage moeder mij vroeger weleens. ‘De Italiaanse’, antwoordde ik steevast. Als kind leek mij deze keuken met pizza, pasta en goddelijke gelato eentje die nooit zou gaan vervelen. Nu, enkele decennia later, zou ik dit antwoord niet meer zo geven. Ik kook de hele wereld over. Soms heb ik zin in paella, soms in pittige saté’s, soms in stevige Marokkaanse troostsoep. Hoewel ik nog steeds dol ben op Italiaans eten, is er zoveel meer bij gekomen. Het zijn gerechten en smaken die ik voor geen goud zou willen missen.

Van 2010 tot 2015 woonde ik met mijn gezin in de Verenigde Staten, waar een nieuwe culinaire wereld zich aan mij openbaarde. De smaken van dit uitgestrekte land met zijn ontelbare regionale specialiteiten, met zijn immigranten uit alle windstreken en de voortdurende honger naar culinaire vernieuwing kun je niet in één zin samenvatten. De vijf jaar die ik er heb gewoond, verkeerde ik in een soort culinaire roes. Ik reisde zo veel ik kon en baande me al proevend een weg door steden en staten. Zo ging ik voor ELLE Eten een paar keer op zoek naar de beste culi-adressen, onder andere in Los Angeles, San Francisco, Seattle, Portland en mijn thuisstad Washington, DC. Ik liep over markten in Los Angeles waar ik totaal onbekende Zuid-Amerikaanse groenten, kruiden en chilipepers zag, ik snackte de beste taco’s van mijn leven in Arizona, at waanzinnige Peruaanse ceviche in San Francisco, slurpte voor het eerst Chinese soep-dumplings in New York, kreeg een prachtige meatloaf van handgedraaid gehakt voorgezet bij dierbare vrienden, ontdekte de barbecuecult in Texas, at oyster po’ boys bij een foodtruck in Charleston en kwam in aanraking met zalig health food toen er bij mij om de hoek een mooie salad- en juicebar werd geopend. Als ik nu een keuken zou moeten kiezen voor op dat onbewoonde eiland, zou ik absoluut voor de Amerikaanse gaan. Een keuken die echt niet enkel bestaat uit hot dogs en burgers, maar een heerlijke smeltkroes is van smaken, culturen, tradities én vernieuwingen. Als je door dit boek bladert, zal het je dan ook niet ontgaan dat ik me vaak door mijn tijd in de VS heb laten inspireren. Ik hou van pittig eten en dan ontkom je niet aan tex-mex en Mexicaans. En ook de keuken uit de zuidoostelijke staten van Amerika, Southern food, maakt graag gebruik van een heet pepertje. Verder ben ik een groot fan van Amerikaanse baksels als pompoencake, key lime pie en pecan pie. Voor wie dit allemaal wat te veel een lofzang op de Amerikaanse eetcultuur vindt worden: geen zorgen, er staat nog veel meer in dit boek! Voortdurend laat ik me inspireren
door mijn reizen, door wat ik zie en wat ik proef. Inmiddels woon ik alweer in een paar jaar in Den Haag en trek ik heerlijk door eigen stad, land en Europa. Het uitgangspunt voor dit kookboek zijn ‘keukenhits’, gerechten die iedereen graag eet en die ook iedereen kan maken. Het is vooral homey food, waarvoor je gezellig met z’n allen aan de keukentafel schuift. Geen opgeprikt gedoe. Door de jaren heen heb ik deze succesnummers naar mijn hand gezet en sinds 2011 paraderen ze in mijn rubriek Hitparade in ELLE Eten. Er komt van alles langs: van snelle tomaten-broodsalade, pad thai en huevos rancheros tot meer uitgebreide gerechten als een oer-Amerikaanse meatloaf, een Marokkaanse kiptajine of een wat bewerkelijke maar beeldschone Indische spekkoek. Voor elke dag, elk moment, elke smaak en elke stemming zit er iets bij.


Meer columns


Over vlees

Over vlees

Je maaltijd begint al lang voor de eerste hap. Soms al jaren eerder. Voor alle ingrediënten, waar onder vlees, gelden altijd vier belangrijke parameters: plaats, ras, productie en rijping.

 

Over charcuterie...

Over charcuterie...

Charcuterie is het Franse woord voor vleeswaren. Nu hadden we dit boek Over Vleeswaren kunnen noemen, het allitereert zelfs best lekker, maar charcuterie omvat meer dan achterham en katenspek. Charcuterie is wat je aantreft als je op vakantie een Franse, Duitse of Italiaanse slager binnenstapt: sierlijke pâtés de campagne, rijpe pancetta’s, lomo’s met een mooie schimmelbedekking, smoky chorizo’s, krijtwitte lardo die smelt op je tong en klassieke terrines met een mooie aspiclaag. Met Over Charcuterie in de hand maak je zowel die achterham als katenspek, maar ook deze internationale charcuterie voortaan zelf.