Work-out Woensdag met Arie Boomsma: Core business

Work-out Woensdag met Arie Boomsma: Core business


Je core, het hele middendeel van je lichaam, is op alle leeftijden van belang. Het bepaalt je postuur en is een beetje het centrum van je kracht. Een sterke core maakt de kans op blessures kleiner.

CORE BUSINESS
Dus naarmate je ouder wordt, wordt het nog belangrijker om aandacht te schenken aan dat belangrijke middenstuk van je lichaam; de buikspieren, het middenrif en je rug. Dit schema kun je heel goed in je dagelijkse routines opnemen, thuis of in de gym. Bijvoorbeeld als warmingup voordat je aan je meer uitgebreide training begint. Maar als je genoeg herhalingen doet, en je de posities lang vasthoudt, heb je er als training meer dan voldoende aan, zonder er nog iets achteraan te hoeven doen.

Zorg ervoor dat je de rug goed tegen de grond houdt bij de oefeningen waar je op je rug ligt, en gebruik je handen voor een stabiele houding. Wees voorzichtig met je rug!

 


Meer columns


Wat een salade

Wat een salade

Een saladebijbel, maar waarom? Alles is immers een salade (tenzij het een soep is). Júist daarom. In het Nederlands denk je misschien meteen aan een koude bereiding, maar ik ken zelfs een versie van andijviestamppot die salade au lards heet. Fransen nemen het woord sowieso heel ruim: als ze zeggen ‘het werd nog een hele salade’, kan het betekenen dat er tumult was, of zelfs een vechtpartij. Roepen ze uit ‘Quelle salade!’, dan bedoelen ze: ‘Wat een zooitje!’ En dat kan dan ook zomaar een feestelijk zooitje zijn. Alle mengsels kun je dus eigenlijk salade noemen. En precies daarom is het heel leuk om er een boek over te maken.

Een geboren en getogen bakkerszoon

Een geboren en getogen bakkerszoon

Een geboren en getogen bakkerszoon, dat ben ik. Niet gek dus dat ik al heel jong besloot dat ik bakker wilde worden. Mijn vader was banketbakker en heeft mij de kneepjes van het vak geleerd. Toch besloot ik een iets ander pad in te slaan dan mijn vader: ik had ontdekt dat ik brood bakken fantastisch vond. Na de middelbare school begon ik dan ook gelijk met een bakkersopleiding. Daarna werd ik niet meteen bakker op de manier die je zou verwachten. Ik ging namelijk aan de slag bij een bedrijf dat ingrediënten leverde voor brood. Denk hierbij bijvoorbeeld aan amandelspijs of aroma’s. Ik ontwikkelde deze producten en mocht bij bakkers door heel Nederland en België op bezoek om te demonstreren hoe ze het best met deze ingrediënten aan de slag konden. Bij mijn volgende werkgever kwam mijn focus meer te liggen op biologische ingrediënten, en tegenwoordig ben ik naast ontwikkelaar ook adviseur. Het leukste hieraan vind ik dat ik mag samenwerken met andere bakkers, en natuurlijk dat het allemaal om dat magische brood draait.