Zot van soep

Zot van soep


Zot van eten en in het bijzonder zot van soep. Wat in mijn studententijd begon als een bezoekje aan een soepbar in Brussel, ontaardde in een droom om zelf zo’n zaakje te starten. De interesse in alles wat met voeding te maken heeft, was er al van kinds af aan. Met de paplepel ingegeven, of beter gezegd: met de soeplepel! Omdat ik ook graag een diploma op zak wilde hebben, begon ik – met in het achterhoofd (ooit) de start van een eigen soepzaak – een opleiding voedings- en dieetleer.

Om alvast wat te kunnen sparen kluste ik op mijn vrije dagen bij in de keuken van een eetzaakje. Ik was direct verknocht aan het restaurantgebeuren, zette uiteindelijk toch mijn studies stop en werkte net zolang tot ik genoeg gespaard had om mijn eigen zaak te beginnen. In 2005 werd mijn droom realiteit. Nog altijd maak ik met evenveel passie en plezier mijn soepjes. Verschillende smaken en ingrediënten combineren in één kommetje, het blijft eindeloos boeiend!

Ik hoop dat deze soeprecepten je zullen inspireren om zelf aan de slag te gaan. Hier volgt een aantal suggesties om tot een goed resultaat te komen.

Allereerst: bij koken gaat het om genieten. Van het eindresultaat, maar ook van het kookproces. Als je er zelf van geniet, gaat je gerecht daar op de een of andere magische manier beter van smaken. Je gasten proeven de liefde die je erin stopt!

Koop altijd de beste ingrediënten die je kunt vinden. Dat soep wordt gemaakt van ingrediënten die van mindere kwaliteit zijn, is zowat de grootste misvatting ooit. Koop kraakverse groente en goed vlees en gevogelte, liefst biologisch. Hetzelfde geldt voor eieren. Kies voor zeezout in plaats van gewoon zout, en voor versgemalen zwarte peper, verse kruiden, goede boter en volle melk.

Natuurlijk kun je groente die al wat langer liggen ook heus gebruiken. Maar kies dan voor een soep die je na het koken pureert.

Ik heb alle soepen en hun toppings meerdere keren gemaakt. Maar als je er zelf aan begint, gebruik dan je gezonde verstand en vertrouw op je eigen goede smaak. Kijk, voel, ruik en proef, zodat je het recept naar eigen maatstaf kunt aanpassen. De tijd die nodig is om een ui te fruiten, hangt bijvoorbeeld af van de grootte, de soort, de hoeveelheid vocht, het formaat en de dikte van de pan, de kracht van de hittebron. Ook ovens verschillen onderling in temperatuur, zelfs die van eenzelfde merk. Pas de aanwijzingen in de recepten dus aan aan je eigen oven, als dat nodig is.

Kortom: gebruik mijn recepten als betrouwbare leidraad, maar volg je eigen intuïtie en smaak. Ga er altijd van uit dat een gerecht bedoeld is zoals je het zelf lekker vindt!

Heleen


Meer columns


Wat een salade

Wat een salade

Een saladebijbel, maar waarom? Alles is immers een salade (tenzij het een soep is). Júist daarom. In het Nederlands denk je misschien meteen aan een koude bereiding, maar ik ken zelfs een versie van andijviestamppot die salade au lards heet. Fransen nemen het woord sowieso heel ruim: als ze zeggen ‘het werd nog een hele salade’, kan het betekenen dat er tumult was, of zelfs een vechtpartij. Roepen ze uit ‘Quelle salade!’, dan bedoelen ze: ‘Wat een zooitje!’ En dat kan dan ook zomaar een feestelijk zooitje zijn. Alle mengsels kun je dus eigenlijk salade noemen. En precies daarom is het heel leuk om er een boek over te maken.

Een geboren en getogen bakkerszoon

Een geboren en getogen bakkerszoon

Een geboren en getogen bakkerszoon, dat ben ik. Niet gek dus dat ik al heel jong besloot dat ik bakker wilde worden. Mijn vader was banketbakker en heeft mij de kneepjes van het vak geleerd. Toch besloot ik een iets ander pad in te slaan dan mijn vader: ik had ontdekt dat ik brood bakken fantastisch vond. Na de middelbare school begon ik dan ook gelijk met een bakkersopleiding. Daarna werd ik niet meteen bakker op de manier die je zou verwachten. Ik ging namelijk aan de slag bij een bedrijf dat ingrediënten leverde voor brood. Denk hierbij bijvoorbeeld aan amandelspijs of aroma’s. Ik ontwikkelde deze producten en mocht bij bakkers door heel Nederland en België op bezoek om te demonstreren hoe ze het best met deze ingrediënten aan de slag konden. Bij mijn volgende werkgever kwam mijn focus meer te liggen op biologische ingrediënten, en tegenwoordig ben ik naast ontwikkelaar ook adviseur. Het leukste hieraan vind ik dat ik mag samenwerken met andere bakkers, en natuurlijk dat het allemaal om dat magische brood draait.