Cheesecake met bosvruchtencompote

Cheesecake met bosvruchtencompote

Deze cheesecake wordt op een lage temperatuur gebakken, wat resulteert in een heerlijke fluweelzachte vulling. 


Ingrediënten


Voor de bodem
·· 200 gr koekjes (bijvoorbeeld zandkoekjes (zie blz. 197), speculaasjes (zie blz. 189), spritsen (zie blz. 193))
·· 75 gr boter, gesmolten

Voor de cheesecake
·· 1 kilo roomkaas, op kamertemperatuur
·· 125 gr zure room
·· 250 gr witte basterdsuiker
·· 4 eieren
·· 2 eidooiers
·· 40 gr bloem
·· 1 vanillestokje, merg
·· ½ citroen, rasp
·· ¼ tl zout

Voor de bosvruchtencompote
·· 350 gr (diepvries) bosvruchten
·· 50 gr suiker
·· 1½ tl aardappelzetmeel

Verder nodig
·· boter, om in te vetten

♦♦ De cheesecake is ook erg lekker met verse frambozen en frambozensaus (zie blz. 108), verse aardbeien of met een jam/compote naar keuze.


Bereidingswijze


Verwarm de over voor op 175 °C en bekleed een (spring)vorm van 24 centimeter doorsnede met bakpapier (zie how-to blz. 45). Maal de koekjes fijn in een keukenmachine en meng er de gesmolten boter door. Verdeel het mengsel over de bodem van de vorm en druk dit met de bolle kant van een lepel gelijkmatig aan. Bak de bodem 10 minuten en laat deze vervolgens helemaal afkoelen.

Verlaag de oventemperatuur naar 130 °C en vet de zijkant van de (afgekoelde) vorm in met boter. Mix alle ingrediënten voor de cheesecake tot een homogene massa en giet dit op de bodem. Bij gebruik van een springvorm is het verstandig om aluminiumfolie om de vorm te wikkelen, aangezien deze kan gaan lekken tijdens het bakken. Bak de cheesecake in 1½ tot 2 uur gaar. De taart moet gestold zijn maar mag in het midden nog wel wat wiebelen. Laat de cheesecake afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem daarna een nacht in de koelkast.

Doe voor de compote de bosvruchten en de suiker in een steelpan en breng alles aan de kook. Meng het aardappelzetmeel met een beetje water en voeg dit aan de kokende vruchten toe. Laat het mengsel ongeveer 2 minuten zachtjes doorkoken, maar probeer daarbij het fruit zo heel mogelijk te laten. Laat de compote afkoelen tot kamertemperatuur en garneer de cheesecake hiermee. Snijd de cheesecake met een warm mes (door het onder de warme kraan te houden).