Chocolate con churros

Chocolate con churros

Warme chocolademelk mag internationaal gezien dan een van dé ontbijtklassiekers zijn, in Nederland zie je het maar zelden op de ontbijttafel. Zonde eigenlijk, want je wordt er minder opgefokt van dan van koffie, maar krijgt er desalniettemin een kick van. En dan heb ik het nog niet eens over de smaak. Want precies daardoor zette chocolademelk de ontbijtwereld in Spanje en talloze andere Europese landen ooit op zijn kop. Als de drank in de zeventiende eeuw wordt geïntroduceerd, is hij zelfs zo populair dat de katholieke kerk niet anders kan dan het drankje officieel goedkeuren. Ontbijten is door het gebruik van alcohol voor die tijd nog een zonde, maar in 1662 verklaarde kardinaal Francis Maria Brancaccio: ‘Liquidum non frangit jejennum’, oftewel ‘vloeistof breekt het vasten niet’. Voortaan kon je na het opstaan dus warme chocolademelk drinken zonder het vasten te breken.

Omdat chocolade duurder was dan koffie en thee, werd het aanvankelijk vooral door de Spaanse elite gedronken. De rest van het land volgde niet lang daarna. En nog steeds zijn er talloze Spanjaarden die ontbijten met warme chocolademelk. Logisch dus dat het meest bekende ontbijtrecept met chocolademelk uit Spanje komt: churros con chocolate. Churros zijn een soort langwerpige donuts die geserveerd worden met een lobbige, warme chocolademelk.


Ingrediënten


200 gr pure chocolade, de beste die je kunt vinden met een cacaopercentage van minimaal 80%

1½ el maïzena

500 ml volle melk

suiker

zout

12 churros


Bereidingswijze


Breek de chocolade in stukjes. Los de maïzena op in een klein beetje van de melk. Verhit de rest van de melk in een pan tot tegen het kookpunt en haal van het vuur. Roer er de chocolade en de opgeloste maïzena door. Blijf roeren tot de chocolade opgelost en lobbig is. Roer naar smaak wat suiker en – zeer lekker – een snufje zout door de chocolademelk. Serveer met de churros.