DAMBORDKOEKJES

DAMBORDKOEKJES

Het witte vanilledeeg en het bruine cacaodeeg vormen samen deze schattige dambordjes. (Tip: In plaats van het dambordmotief kun je ook spiraalkoekjes maken. Rol daarvoor beide soorten deeg uit tot een lap van 4 millimeter dik. Plak deze op elkaar met eiwit, rol het deeg op en snijd de rol na het rusten in plakjes van 0,5 centimeter.


Ingrediënten


VOOR HET DEEG

75 gr boter, op kamertemperatuur

110 gr witte basterdsuiker

1 tl vanille-extract

¼ tl zout

½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt

250 gr bloem

1½ el cacaopoeder

 

VERDER NODIG

bloem, voor het werkblad

1 eiwit, losgeklopt


Bereidingswijze


1 Doe de boter, basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en meng door elkaar. Meng het halve ei erdoor en voeg tot slot de bloem toe. Kneed alles tot een deeg. Weeg de helft van het deeg af en leg opzij. Kneed het cacaopoeder door de andere helft van het deeg. Verpak beide soorten deeg in plasticfolie en laat ze minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

2 Kneed beide soorten deeg kort door en rol ze vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot twee lappen van 1 centimeter dik en 10 centimeter breed. Snijd ze in de lengte in banen van 1 centimeter breed. Plak de deegbanen met losgeklopt eiwit aan elkaar vast, zodat je twee deegstaven hebt. Verpak het deeg in plasticfolie en laat nog 30 minuten rusten in de koelkast.

3 Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

4 Snijd het deeg in plakjes van 0,5 centimeter en leg deze op de bakplaat. Bak de koekjes 12-17 minuten en laat ze afkoelen op een rooster.