De ultieme chocoladetulband

De ultieme chocoladetulband

Ben je toe aan een overdosis chocolade, dan is dit de tulband die je moet gaan bakken. Met zowel cacao als chocoladestukjes door de cake en een topping van chocoladeganache weet ik zeker dat je van deze chocoladetulband heel gelukkig gaat worden!


Ingrediënten


Voor het beslag

  • 300 g + 60 g lichtbruine basterdsuiker
  • 300 g boter, op kamertemperatuur
  • ¼ tl zout
  • 6 eieren, op kamertemperatuur
  • 300 g bloem
  • 2½ tl bakpoeder
  • 60 g cacaopoeder
  • 110 ml melk
  • 150 g pure chocolade, fijngehakt

 

Voor de ganache

  • 100 ml slagroom
  • 100 g pure chocolade, grof gehakt
  • 30 g boter, op kamertemperatuur

 

Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • cacaopoeder, om te bestuiven

Bereidingswijze


Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de tulbandvorm in met boter, bestuif deze licht met cacaopoeder en klop de overtollige cacao eruit.

Doe 300 gram lichtbruine basterdsuiker, de boter en het zout in een kom en mix dit in enkele minuten romig. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag.

Meng het cacaopoeder met de 60 gram lichtbruine basterdsuiker en de melk en spatel dit door het beslag. Meng als laatste de fijngehakte chocolade door het cakebeslag.

Schep dit in de tulbandvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de chocoladetulband in 60-75 minuten gaar. Check of de cake gaar is met een sateprikker; als er geen beslag meer op de prikker zit, dan is de cake gaar. Laat de tulband na het bakken een paar minuten afkoelen in de vorm en stort hem vervolgens op een rooster om zo verder af te koelen.

Breng de slagroom aan de kook. Haal de pan van het vuur af en voeg de chocolade toe. Roer alles door tot de chocolade gesmolten is. Meng tot slot de boter door de ganache en roer alles nog goed door. Laat de ganache iets afkoelen en giet hem vervolgens over de afgekoelde tulband.