Dips en dippers uit Egypte

Dips en dippers uit Egypte


Ingrediënten


Voor de pita:

  • 6 g gedroogde gist
  • 200 ml lauwwarm water
  • 330 g bloem
  • 2 g zout
  • 1½ el olijfolie
  • semolina


Voor de pita crackertjes:

  • 6 pitabroodjes
  • olijfolie
  • zout en peper


Voor de Full mesdames:

  • 250 g gedroogde favabonen (tuinbonen)
  • 1 grote witte ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • zeste van 1 citroen
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 el tomatenpuree
  • ½ bosje platte peterselie
  • 2 tomaten
  • 1 rode ui
  • 100 g feta
  • olijfolie, om in te bakken
  • zout en peper


Voor de Egyptische bietendip:

  • 1 pakje gekookte rode biet
  • 1 teen knoflook
  • 250 ml dikke yoghurt (10%)
  • sap van 1 citroen
  • 1½ tl gemalen komijn
  • 1½ tl gemalen koriander
  • zout en peper

 

 


Bereidingswijze


DIPPERS

Pita
Een plat broodje dat vanbinnen hol wordt als je het bakt. Perfect om na het bakken te vullen dus. Pitabroodjes worden in het hele Midden-Oosten gegeten en hebben in ieder land een andere naam.

Meng de gist met het lauwwarme water. Doe dit bij de overige ingrediënten en kneed met een mixer met deeghaak in circa 7 minuten tot een glad deeg. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen. Verwarm de oven hierna voor tot 225 °C.

Maak 8 bolletjes van het deeg. Rol de bolletjes plat in de semolina. Laat ze 10 minuten onder een doek rijzen. Bak de pita’s 6 tot 8 minuten in de voorverwarmde oven. Draai om en bak de broodjes nog 2 tot 4 minuten aan de andere kant. De broodjes moeten helemaal opzwellen tijdens het bakken.

 

Pitacrackertjes
Deze crackertjes zijn eenvoudig te maken en fijn om mee te dippen. Als je ze bakt in de oven trekken ze iets krom waardoor je er makkelijk wat salsa of andere dip mee opschept.

Verwarm de oven voor tot 150 °C. Snijd de pitabroodjes doormidden en snijd de plakjes in zessen. Leg de puntjes op een bakplaat en besprenkel met olijfolie. Bestrooi met wat zout en peper. Bak de pitacrackertjes circa 4 tot 6 minuten in de voorverwarmde oven tot ze krokant aanvoelen.

 

DIPS

Ful medames
Een spread gemaakt van gedroogde tuinbonen. Het wordt in Egypte gedurende de hele dag gegeten: als ontbijt, lunch, avondeten of snack tussendoor. Er bestaan veel verschillende recepten voor dit gerecht, waardoor je er makkelijk een eigen draai kunt geven. Ik vind het variëren met de toppings altijd leuk. Bij dit recept gaat er fijngehakte rode ui, tomaat, peterselie en feta op, maar je kunt uiteraard ook voor iets anders kiezen.

Zet de gedroogde bonen 12 uur van tevoren in de week. Spoel af en doe in een pan met vers water. Kook de favabonen in 60 minuten gaar.

Snijd de witte ui en knoflook fijn. Zet aan in een beetje olijfolie. Snijd de paprika in heel kleine blokjes en voeg samen met de zeste bij het ui-knoflookmengsel. Zet het vuur uit. Voeg ook de komijn en tomatenpuree toe. Meng samen met de bonen en een beetje kookvocht. Meng met de staafmixer. Als je van een wat grovere variant houdt, roer dan net zo lang tot de bonen uit elkaar vallen. Knijp er nog een halve citroen over uit. Breng op smaak met zout en peper. Giet de ful medames in een platte schaal en laat goed afkoelen. Snijd de peterselie, tomaat, rode ui en feta fijn. Strooi over de bonenpasta. Nog een paar druppels olijfolie en klaar is de ful medames.

Favabonen
Favabonen, oftewel gedroogde tuinbonen, zijn spotgoedkoop en gedurende het hele jaar verkrijgbaar. De smaak van gedroogde tuinbonen is heel anders dan de smaak van de verse variant. Gedroogde tuinbonen zijn kruidiger en aardser.

 

Egyptische bietendip
Een fijne, frisse dip van rode bieten en yoghurt.

Snijd de bieten in blokjes. Verwarm de blokjes biet een beetje zodat ze wat makkelijker te pureren zijn. Doe de biet in een keukenmachine en meng tot een gladde pasta.

Snijd de knoflook fijn. Voeg samen met de yoghurt, het citroensap, de komijn en koriander toe. Draai tot het helemaal glad is. Breng op smaak met zout en peper.