Gevulde aubergine, courgette en tomaat

Gevulde aubergine, courgette en tomaat

Het woord alleen al is lekker. Gevuld… GOEDGEVULD… dat heeft iets rijks, wat soms ook de letterlijke betekenis is, maar ik zie vooral weldadige gerechten voor me waaruit verrukkelijke GEUREN opstijgen waarvan ik ga watertanden. Of een vrouw met een imposant decolleté, goedgevuld, waarin mijn blik blijft hangen. Dat krijg je wanneer je zelf SCHAARS bent toebedeeld.

Voor het oog en voor ons eigen gemak is het leuk om 1 vulling te maken voor diverse omhulsels. Of maximaal 2.


Bereidingswijze


Vulling 1 voor aubergine en/of courgette waarvan je met z’n tweeën eet

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Snijd 1 flinke courgette/aubergine in de lengte doormidden en hol de helften met een lepel uit. Zorg dat de wanden intact blijven.
Snijd het vruchtvlees in stukjes en bestrooi met wat zout.

Fruit 1 gesnipperde ui in 1 eetlepel olijfolie tot de stukjes zacht zijn. Na een paar minuten 2 fijngehakte tenen knoflook erbij doen en even samen laten smoren. Voeg dan 200 gram (lams)gehakt (of de vegetarische variant) toe en bak dit bruin en rul. Voeg een ½ theelepel kaneel en komijn toe en bak die mee tot ze lekker geuren. Voeg vervolgens nog 25 gram rozijnen, een ½ theelepel zout, een ½ blik tomatenblokjes en een ½ theelepel chilivlokken toe. Roeren, beetje laten pruttelen, misschien nog wat olijfolie erbij.

Bak intussen in een andere koekenpan in wat olijfolie de stukjes courgette of aubergine tot ze bruinig kleuren. Meng met het gehaktmengsel en verdeel over de uitgeholde helften courgette/aubergine, kruimel er eventueel wat feta over, en zet 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven.

 

Vulling 2 voor tomaat voor 2 personen

Snijd de kapjes van 4 tomaten en hol ze voorzichtig uit. Meng de inhoud met 2 eetlepels
kappertjes
, uitgelekt en fijngehakt. Doe dit ook met 3 ansjovisjes uit blik, 3 stelen
peterselie
(de blaadjes) en 1 teen knoflook. Maal er lekker zwarte peper over en vul de
tomaten hiermee. Snijd 1 bol buffelmozzarella in plakken en bedek elke tomaat met een
plak. Zet de gevulde tomaten in een passend ovenschaaltje en druppel er olijfolie over.
De oven was al voorverwarmd natuurlijk, tot 180 °C, dus schuif de schaal erin. Circa 20 tot 25 minuten later is het zover.

 

Schik alle gevulde groente op een mooie schaal, versier met verse kruiden en zet de boel op tafel.

 

Tip:
Een lege paprika of tomaat is ook een heel goede behuizing voor een kliekje. Een restje groentestamppot doet het prima in een uitgeholde courgette of tomaat. Geraspte belegen
kaas erover, of met komijn. Net als stukjes gehaktbrood met ingekookte tomatensaus met balsamico of restanten van de Mexicaanse rijsttafel.