Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

Winter, daarom dit recept. Al tijdens het bakken raakt iedereen in huis in de wintersfeer, door dit heerlijk geurende gebak.

Benodigdheden


Mixer

Plasticfolie

Bakvorm

Deegroller

Kwastje


Ingrediënten


Voor het deeg

125 gr boter, op kamertemperatuur

125 gr bruine basterdsuiker

250 gr Zeeuws bloem

25 ml karnemelk

2 ¼ el speculaaskruiden

1/2 tl zout

1/2 tl baking soda

 

Voor het spijs

1 ¼ recept amandelspijs

1 ei

20 ml water

 

Verder nodig

1 ei, losgeklopt

handje amandelen

 


Bereidingswijze


Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Verpak dit in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.

 

Verwarm de oven voor op 180 °C. Beboter een lage, rechthoekige bakvorm met uitneembare bodem van 12 bij 34 centimeter. Neem 2/3 van het deeg en rol dit met de deegroller uit tot een plak die groot genoeg is om de bodem en zijkanten van de vorm mee te bekleden. Leg het deeg in de vorm en snijd het aan de bovenkant recht af. Meng het spijs met het ei en water tot een gladde massa. Verdeel dit over het deeg in de vorm. Neem de rest van het deeg en rol dit ook uit. Bedek het spijs met de deegplak en snijd de randjes netjes bij.

 

Bestrijk de speculaas met wat losgeklopte ei en versier met de amandelen. Hierna nogmaals met ei bestrijken en de speculaas in 35 tot 40 minuten gaar bakken. Als de speculaas is afgekoeld, kun je de vorm verwijderen.