Klassieke boterkoek

Klassieke boterkoek

Vaak wordt boterkoek die je zelf bakt te hard en droog, maar deze niet! Net als bij de bakker zijn dit smeuïge stukken boterkoek, aan de buitenkant knapperig en heerlijk rijk van smaak. Het perfecte comfortfood!

Benodigdheden


Mixer

Rasp

Bakvorm

Schaar

Bakpapier

Kwastje

Ovenrooster


Ingrediënten


Voor het deeg:

375 gr bloem

340 gr roomboter, op kamertemperatuur

270 gr witte basterdsuiker

¼ tl zout

½ vanillestokje, het merg

en/of

½ citroen, rasp

 

Verder nodig:

boter, om in te vetten

1 ei, losgeklopt


Bereidingswijze


Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een vierkante vorm van 20 bij 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier (zie how-to blz. XX). Gebruik liever geen springvorm omdat je dan kans hebt dat de boter gaat lekken tijdens het bakken.

 

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in de vorm en druk dit plat, dat gaat het best met natte handen of de bolle kant van een natte lepel. Probeer de bovenkant goed glad te krijgen. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en kerf er met een vork een ruitjesmotief in. Bak de boterkoek 30 tot 40 minuten tot de bovenkant mooi bruin is. De boterkoek zal nog erg wiebelig zijn en niet gaar lijken, dit komt allemaal goed tijdens het afkoelen.

 

Druk nadat de boterkoek 10 minuten uit de oven is de zijkanten van de koek voorzichtig naar beneden met de bolle kant van een lepel, zodat de bovenkant van de koek overal even hoog is. Laat de boterkoek minimaal 6 uur afkoelen in de vorm en haal hem er dan met behulp van het bakpapier uit. Snijd de koek in stukjes.