Lohipiirakka zalm−pie uit de losse pols met zilvervliesrijst, ei en erwten

Lohipiirakka zalm−pie uit de losse pols met zilvervliesrijst, ei en erwten

Voor deze overheerlijke hartige taart gebruik ik een bol bladerdeeg die ik losjes uitrol. Ik ben niet zo’n kok die alles strak en recht op het bord wil. Dus laat ik de vorm van de bol gewoon zoals die is, we noemen het dan heel hip een ‘freeform-pie’. Groot voordeel is dat je geen randjes hoeft weg te snijden en dus niks hoeft weg te gooien.

Benodigdheden


  • oven
  • bakplaat
  • bakpapier
  • kwastje

Ingrediënten


  • 220 g zilvervliesrijst
  • 4 eieren, hardgekookt en grof gehakt
  • 16 plakjes bladerdeeg
  • 400 g warm gerookte zalm, in stukjes
  •  200 g diepvrieserwten, ontdooid
  • 1 ui, gesnipperd
  •  8 takjes dille, gehakt
  • 1 ei, losgeklopt
  • 50 ml melk
  • zeezout en witte peper

Bereidingswijze


1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de eieren hard in ongeveer 8 minuten.

2. Verwarm de oven voor tot 200 °C.

3. Maak twee plakken bladerdeeg van ongeveer 20 x 40 centimeter. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg er 1 deeglap op.

4. Verdeel de rijst over de deeglap. Zorg dat er een rand van 2 centimeter vrij blijft. Verdeel ei, zalm en erwten over de rijst en bestrooi met ui, dille, zeezout en peper. Dek af met de tweede deeglap en druk de randen goed aan. Meng het losgeklopte ei met de melk en bestrijk hiermee de pie. Maak kleine sneetjes in het deeg zodat de stoom kan ontsnappen.

5. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de taart in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.

TIP
Dille is heel lekker in veel gerechten uit het Noorden. Maar in mijn kruidentuintje wil het vaak niet zo vlotten. Je kunt in dit gerecht dille ook vervangen door bladpeterselie. Dat doet het in mijn tuin juist heel goed. Van mijn moeder heb ik geleerd om aan het einde van de zomer alle kruiden uit mijn tuin af te snijden, heel goed te wassen en te verdelen over plastic zakjes. Daarna doen we ze in de diepvries. En als ik dan in de winterse maanden verse kruiden nodig heb, pak ik zo’n bevroren zakje uit de vriezer en sla er flink mee op het aanrechtblad zodat het in kleine stukjes brokkelt. Dat gaat dan in de soep of in de stoofpot of wat je maar wilt, en het zakje gaat weer terug in de vriezer. Al generaties lang staan vrouwen in onze familie vreselijke herrie te schoppen met al
dat slaan, maar lekker is het wel!

Yvon Jaspers