Pompoen met pit

Pompoen met pit

U kunt de pompoen ook een ander soort pittigheid geven, meng er dan gerookte pimentón (eventueel picante) of chiliflakes door, of een pittig specerijen­mengsel, Indiaas of (Midden-)Oosters.


Ingrediënten


ca. 2 middelgrote aardappelen per persoon

klein preitje, fijngesneden

ca. 1 kg pompoen (vuil gewicht), in grove brunoise

1 middelgrote ui, gesnipperd

3 tenen knoflook, fijngehakt

5 takjes tijm, gerist en gehakt

citroensap

2 handjes pompoenpitten

poedersuiker

milde olijfolie

dikke Griekse yoghurt


Bereidingswijze


Snijd over de lengte een wigje uit de aardappelen. Leg ze elk op een apart stukje aluminiumfolie, leg een plukje prei op het uitgesneden stuk (niet erg als er wat af valt, laat maar lekker op het folie liggen) druppel er een beetje olie op en vouw strak dicht. Leg de pakketjes naast elkaar in een lage ovenschaal (dan kunnen ze in één beweging in de oven) en zet de schaal in een oven van 180 °C, op zo’n manier dat er straks nog een plaat bij kan. Afhankelijk van de maat zal het 40 minuten tot ruim 1 uur duren voor ze gaar zijn. Prik er na 25 minuten met een vork in om te voelen of ze beginnen te garen, en zo ja, dan is het tijd voor de pompoen.

Meng de blokjes pompoen met ui, knoflook, tijm, citroensap, pompoenpitten en zoveel olie dat alles net glanst. Spreid uit op een ovenplaat met bakpapier. Maal er peper & zout over en bepoeder met poedersuiker, meng nog een keer door elkaar zodat overal een laagje op zit en spreid weer uit. Rooster 15 tot 25 minuten in een oven van 180 °C. Schep een paar keer om met een brede schep, zonder het laagje eraf te stoten.

Als de aardappelen eerder gaar blijken dan de pompoen, legt u ze zolang opzij; in het folie blijven ze nog heel lang warm.

Serveer, bij wijze van saus, met Griekse yoghurt, eventueel met wat gehakte knoflook erdoorheen geroerd.