Slagroomtruffels

Slagroomtruffels

Heerlijk idee voor bij het kerstdiner!


Ingrediënten


  • 2,5 dl room, op kamertemperatuur
  • half vanillestokje, open- en losgehaald
  • 90 g suiker
  • 90 boter, op kamertemperatuur
  • 300 à 500 g chocolade, puur
  • 1 ondiep kommetje met een laag cacao

Bereidingswijze


Breng de room met het vanillestokje tegen de kook aan, draai het vuur laag en laat 20 minuten heel zacht trekken (eventueel op een sudderplaatje). Voeg de suiker toe en laat die helemaal oplossen. Draai het vuur uit en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.

Sla – en dit is toch écht wel heel handig met een planeetmenger of anders met een handmixer – ondertussen de boter luchtig en wit. Schenk de afgekoelde room er in een heel dun straaltje bij, zorg ervoor dat de room steeds helemaal is opgenomen voor je verder giet.

Spuit er, op een met bakpapier bedekt blaadje, streepjes van, van circa 1,5 ø bij 3,5 centimeter lang. Of spuit er toefjes van ter grootte van een platte cherrytomaat. Steek na 2 centimeter elke 4 centimeter prikkertjes in de streep, of in de toefjes, zó dat ze in het midden van een truffel komen te zitten. Dek het geheel af en laat 1 uurtje aanvriezen.

Smelt de chocolade tot 40 °C. Maak de chocolade niet heter, dan hecht de choco niet en smelt de room wel. Zie, alstublieft, p. 745 voor meer over het hoe en waarom van smelttemperaturen. Het scheelt een hoop teleurstellingen.

Draai de truffels aan hun cocktailprikkertje door de warme chocola. Werk zo snel mogelijk om de choco niet koud en de room niet warm te laten worden. Laat de truffel van zijn stokje in de cacao vallen.

TIP!
De meest gehoorde paniek gaat over boter en room die niet mengen, schiften, geel en waterig worden. Al deze ellende kunt u voorkomen door beide op kamertemperatuur te verwerken, én door goed door te blijven kloppen