Tunnbröd met gerookte makreel, eieren, waterkers en komkommer

Tunnbröd met gerookte makreel, eieren, waterkers en komkommer

De Zweden voegen suiker of honing toe aan dit brood. Houd je niet van zoet brood, laat het dan gewoon achterwege. Met dit beleg smaakt het sowieso lekker!

Benodigdheden


  • deegrol
  • koekenpan met antiaanbaklaag of gietijzeren koekenpan

Ingrediënten


Voor het tunnbröd

  • 250 ml melk
  • 25 g boter
  • 10 g verse gist
  • 1 el honing
  • 1 tl venkelzaad
  • ½ tl zout
  • 45 g roggemeel
  • 75 g volkorentarwemeel of speltmeel
  • 225 g tarwebloem + een beetje om te bestrooien
  • ½ tl bakpoeder
     

Voor de vulling

  • 100 ml mayonaise of dikke yoghurt
  • 2 augurkjes, fijngehakt
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 1 gerookte makreel, in stukken
  • 4 zachtgekookte eieren, gepeld en in stukken
  • 100 g waterkers, blaadjes
  • 1 komkommer, in linten

Bereidingswijze


  1. Verwarm de melk met de boter totdat de boter is opgenomen. Voeg gist, honing, venkelzaad en zout toe en meng goed.
  2. Meng de drie soorten meel goed met de bakpoeder. Voeg het meelmengsel beetje bij beetje toe aan het melk-botermengsel. Kneed tot een samenhangend deeg. Voeg zo nodig meer water toe als het te droog is of meer bloem als het te vochtig is. Kneed tot een soepel en elastisch deeg. Dit duurt minimaal 8 minuten. De gluten moeten de tijd krijgen om te stretchen. Het kneden kan ook in de keukenmachine, maar kneed het dan nog wel 2 minuten met de hand en controleer of het deeg elastisch en soepel is. Doe het deeg in een schaal en dek af met een schone, vochtige theedoek. Laat 45 minuten rijzen bij kamertemperatuur, maar zet de schaal niet op de verwarming.
  3. Verdeel het deeg in acht gelijke stukken. Bestrooi je aanrechtblad (of waar je het ook op maakt) met een beetje tarwebloem. Rol de deegstukken uit tot flinterdunne broden met een doorsnede van ongeveer 20 centimeter. Prik er gaatjes in met een vork. Je kunt het originele patroon volgen of op de creatieve tour gaan!
  4. Bak de broden in de hete koekenpan tot ze bruine blaasjes krijgen. Dit duurt ongeveer 2 minuten. Bak ze niet te lang want dan worden ze hard. Ze moeten soepel en oprolbaar blijven. Leg de gebakken broden onder een schone theedoek zodat ze niet uitdrogen.
  5. Meng voor de vulling de mayonaise met de augurk en de sjalot. Beleg het tunnbröd met makreel, ei, waterkers en komkommer. Maak af met de mayonaise. Rol de broden op en serveer.