Wienerschnitzel

Wienerschnitzel

Meld de slager dat je de bovenbil wilt gebruiken om schnitzels van te maken. Hij kan dan rekening houden met de snijrichting en afmeting van het vlees. Je kunt de schnitzels paneren met paneermeel, maar panko geeft een luchtiger en krokanter resultaat.


Ingrediënten


800 g bovenbil

3 eidooiers

100 g bloem

200 g panko of paneermeel

circa 200 g reuzel

circa 100 g geklaarde boter

versgemalen zwarte peper en zeezout


Bereidingswijze


1 Snijd de bovenbil in vier gelijke plakken. Houd hierbij rekening dat je met de draad mee snijdt. Leg iedere plak tussen twee stukken slagersfolie en sla met de onderkant van een steelpan plat. Houd een dikte van ongeveer een halve centimeter aan.

 

2 Verwijder de bovenste folie en bestrooi met versgemalen zwarte peper en zeezout. Aan één kant is voldoende omdat de schnitzel zo dun is. Klop de eieren in een diep bord los. Strooi de bloem en de panko of paneermeel op afzonderlijke diepe borden.

 

3 Haal de schnitzels met beide kanten door de bloem en klop de overtollige bloem eraf. Haal vervolgens met beide kanten door de losgeklopte eidooiers en tenslotte door de panko of het paneermeel.

 

4 Verwarm de helft van de reuzel en de helft van de geklaarde boter in een grote koekenpan. Verwarm de resterende reuzel en geklaarde boter in een tweede koekenpan. De benodigde hoeveelheid is afhankelijk van de afmeting van je pannen, de schnitzels moeten in het vet kunnen drijven zodat ze niet aan de bodem vastplakken. Wacht tot het vet goed heet is.

 

5 Leg in iedere pan twee schnitzels en beweeg de pannen constant heen en weer. Bak ongeveer 1 minuut per kant. De schnitzels zijn klaar als de korst souffleert.

 

Serveren

Lekker met een gebakken eitje met partjes citroen en krulpeterselie.