Recepten uit het boek


Banh mi

Banh mi

Net als bij de po’ boy, is het belangrijkste aspect van een banh mi het brood. Het ziet eruit als een Franse baguette, maar de tarwebloem voor het deeg wordt gemixt met rijstebloem, waardoor het luchtiger, krokanter en iets vochtbestendiger is. En dat komt goed van pas bij het zalige, maar behoorlijk zompige vleesbeleg. Als je het geluk hebt op een plek te wonen met een Vietnamese bakkerij, zoals Dong Phuong in New Orleans, moet je je brood natuurlijk daar halen. Zo niet, dan kun je net als bij po’ boys, voor de lichtgewicht ‘Italiaanse’ of ‘Franse’ broodjes gaan, die bij de meeste supermarkten verkrijgbaar zijn. De vorm klopt niet helemaal, maar de textuur ligt dichter bij het origineel dan Franse baguette.

 

Je kunt voor deze sandwich natuurlijk een bakje paté kopen, maar het is echt een fluitje van een cent om zelf verse kippenlevertjes te koken en de hieronder beschreven superzachte levervinaigrette te maken.Gehaktbrood met champignonsaus

Gehaktbrood met champignonsaus

Het gehaktbrood van mijn moeder is lekkerder dan de jouwe, maar dit is dus niet het recept van mijn moeder. Dit is een mengelmoes van alle belangrijke gehaktbroden die ik in mijn leven gegeten heb – en dat zijn er nogal wat geweest:

Het gehaktbrood dat ik als kind thuis kreeg.

Het gehaktbrood dat (als we geluk hadden) in de schoolkantine geserveerd werd, gewoonlijk in een enorme plens kant-en-klare jus. (God, wat was ik dol op dat spul – vooral als ik stoned was.)

Het gehaktbrood uit de bekende folieverpakkingen van de Swanson TV diners (waardoor ik kon ontsnappen aan de beklemmende sfeer van de “gezellige” eettafel!)

Het gehaktbrood dat ik van mijn bazen per se op de kaart moest laten staan in het restaurant waar ik als chef begon. Het restaurant ging failliet maar dat lag niet aan het gehaktbrood.

En dit is dus het resultaat van al die ervaringen.De meningen


Het is zover, dertien jaar nadat Anthony Bourdains kookboek Les Halles in het Nederlands werd vertaald is er nu een nieuw boek. 

***** (vijf!) sterren

Trouw

Hoe fijn is het dat wij, gewone stervelingen, weer eens een gewoon smakelijk, goed, degelijk kookboek in handen hebben.

Het Parool  

Bourdain weet echter wat hij doet in de keuken, en dat resulteert in een interessant boek vol markante recepten. 

NRC (Sam de Voogt)