Over het boek


Aan het begin van de twintigste eeuw kwamen meisjes uit het hele land naar Culemborg om twee jaar lang in de leer te gaan aan de huishoudschool Mariakroon. Het was algemeen bekend dat de meisjes die daar vandaan kwamen, als vanzelf leken uit te groeien tot bijzonder goede kokkinnen. Zij leerden hun kookkunsten van lerares 'voedingsleer' zuster Marie.
Men was dan ook zeer verblijd toen deze mysterieuze dame - haar achternaam is tot op de dag van vandaag onbekend - haar recepten verzamelde in een kookboek. In 1930 verscheen onder het pseudoniem Elisabeth de eerste druk van Praktische Recepten, waarin 1403 recepten werden opgenomen.
Hoewel de huishoudschool in 1951 voorgoed haar deuren sloot, bleef het kookboek voor velen een geliefd naslagwerk. Culinair recensent Johannes van Dam wijdde in 2009 in Het Parool nog een reeks columns aan het boek, dat hij 'het beste receptenboek van de Nederlandse keuken' noemde. Nu, gebaseerd op de 6e druk uit 1952, herziet culinair journalist Jonah Freud de praktische recepten van de huishoudschool Mariakroon. Een nostalgisch maar tijdloos werk, dat zowel praktische basisrecepten en culinaire informatie als handige kooktips voor meisjes én jongens bevat.De meningen


Het beste receptenboek van de NL'se keuken.

Foodies

Daarom is het boek nog steeds een schatkamer van inspiratie.

Hollands Glorie

Een prachtig standaardkookboek vol recepten en technieken.

Schoolvoorbeeld van écht goed koken.

Jan

Stamt uit 1930 en is daarmee 20 jaar jonger dan die andere huishoudschoolklassieker, de Wannée. De Elisabeth ( Praktische recepten van de huishoudschool Mariakroon uit Culemborg) is opnieuw uitgegeven, dus kan weer jaren mee.

NRC

Hoe minder plaatjes, des te meer ruimte er is voor het delen van recepten. Om precies te zijn 1401 stuks.

Reformatorisch Dagblad

'Een Nederlandse kookklassieker.'

de Volkskrant