De langverwachte Vleesbijbel nadert zijn voltooiing

De langverwachte Vleesbijbel nadert zijn voltooiing


Duidelijkheid begint bij kennis. Dit boek is dan ook bedoeld om jouw kennis over vlees te verbreden. Zuig de kennis in je op en ga ermee aan de slag, zodat je kwaliteit leert herkennen en nieuwsgierig wordt naar de verschillende delen van een dier die je tot nu toe misschien nog niet kende.

Helaas is het onmogelijk om het vlees van álle dieren die geschikt zijn voor consumptie onder handen te nemen. Deze Vleesbijbel gaat over vlees van het rund, kalf, varken en lam. Dieren zoals paard en geit zijn nu eenmaal veel minder populair. Ondanks dat ze heel smakelijk zijn laat ik ze achterwege zodat ik meer ruimte heb om dieper in te gaan op de genoemde diersoorten. Ik laat je zien hoe vlees van deze dieren wordt uitgebeend, verdeeld, gesplitst en hoe je de diverse delen kunt bereiden. Maar ik ga ook in op het slachtproces, het rijpen van vlees, het ontstaan van mager en vet vlees en leg uit waardoor vlees mals of stug is.

                Het lijkt me geweldig als je met de kennis die je in dit boek hebt opgedaan de ambachtelijke slagerij in loopt. Je weet dan inmiddels dat er veel meer bestaat dan de standaard speklap, biefstuk of kalfsentrecote. Je gaat niet meer voor die overgewaardeerde ossenhaas, maar bijvoorbeeld voor de minder courante delen als het middenrif en de longhaas. Delen die veel meer smaak hebben. Je weet precies waarvoor je de slagerij binnenstapt en de slager merkt dat je verstand van zaken hebt. Dat versterkt de band en zorgt ervoor dat de slager wordt geprikkeld. Een klassieke win-winsituatie. De slager zal het waarderen dat deze smaakvolle delen niet altijd meer in zijn gehakt en worst belanden en jij verlaat de slagerij met een smakelijk stukje vlees. Doordat je regelmatig huiswaarts zult keren met minder courante delen, sluit je automatisch aan bij positieve stromingen als no waste en nose to tail. Initiatieven die staan voor respect voor het dier door ieder deel te benutten. En niet alleen die delen waarvan de meeste mensen denken dat ze het lekkerste zijn.


Meer nieuws5 BBQ-tips

5 BBQ-tips

1. Vlammen zijn geen vrienden

Barbecueën en vlammen zijn geen vrienden, dus houd daar rekening mee. Maak je vuur niet te groot. Vlammen krijg je vooral door het druipvet van vlees, van olie en van suiker. Als daar wat van in de barbecue valt, dan krijg je vlammen en gaat de boel verbranden. Gebruik dus met deze producten altijd een platesetter (een stalen
of keramieken plaat tussen het vuur en je rooster).

Binnenkort verschijnt het nieuwe boek van Sergio Herman

Binnenkort verschijnt het nieuwe boek van Sergio Herman

Echt lekker koken is een kwestie van gerechten op smaak brengen. Toch laten we kruiden, specerijen en andere smaakmakers nog veel te vaak links liggen. Sterker nog, bij het boodschappen doen gooien we vaak een mooi stuk vlees, een visje of een bloemkool in ons mandje, maar vergeten we het belangrijkste: de smaakmakers.