Drank maken de wet

Drank maken de wet


Wees gerust, wijn en bier mag je gewoon zonder vergunning thuis maken. Ook voor het in elkaar knutselen van likeuren van gekochte wodka of brandewijn hoef je de douane niet op de stoep te verwachten. Zelf distilleren mag ook, mits je daar een vergunning voor hebt. Die kun je aanvragen bij de douane. Je moet er in elk geval voor zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Maar reken je als thuiswerkende zzp·er maar niet rijk. Zelfs als je je keurig houdt aan voorwaarden zoals het bijhouden van een goede administratie, mag je nog altijd niet thuis stoken. Een woonhuis mag namelijk nooit als een zogenaamde accijnsgoederenplaats worden aangewezen. Kortom, thuis distilleren mag niet. En ohja, een distilleerketel in huis hebben mag ook niet en er zelf een bouwen mag evenmin.

De reden dat dit allemaal niet mag, heeœ met accijns te maken. Als jij van aardappels of suiker 1 Œliter sterkedrank maakt en dat verkoopt, loopt de belastingdienst € 16,– Œaccijns mis. En dat wil de belastingdienst niet. Als je het toch doet, kunnen de gevolgen pittig zijn:
- Ben in je bezit van een stookketel: maximaal een boete ‘van de derde categorie’. Dat is € 8.100,–
- Probeer je actief accijns te ontduiken door je jenever onderhands te verkopen: maximaal een geldboete van de vierde categorie: € 20.250,–Œ of tot vier jaar gevangenisstraf.
- Word je betrapt met zelfgestookte drank waarover geen accijns is betaald, dan gelden vergelijkbare straffen als hierboven.

Nu heeœft het er alle schijn van dat de douane een (officieus) gedoogbeleid voert ten opzichte van hobbystokers. Ze hebben wel wat anders te doen dan jouw 50Œcc Red bull wodka in beslag nemen. Zolang jij je zelfgestookte borreltje op vrijdagavond gewoon zelf of met vrienden opdrinkt en er na het tweede glas niet stoer over gaat lopen doen op Facebook, of erger Marktplaats, is er waarschijnlijk niet veel aan de hand. Maar ook dan geldt nog altijd: zelf distilleren mag niet en als je het wel doet, is dat geheel voor eigen risico.

Mocht je toch plannen hebben om je nieuwe hobby te gelde te maken: in 1990 Œverscheen Tappen uit een geheim vaatje van Spapens en Horsten, over de geschiedenis van illegale alcoholstokerijen in Nederland. Het staat vol met prachtige verhalen over keukenstokerijen, nep-etiketten, spiritus drinken en oorlogsborrels.


Meer columns


Over vlees

Over vlees

Je maaltijd begint al lang voor de eerste hap. Soms al jaren eerder. Voor alle ingrediënten, waar onder vlees, gelden altijd vier belangrijke parameters: plaats, ras, productie en rijping.

 

Over charcuterie...

Over charcuterie...

Charcuterie is het Franse woord voor vleeswaren. Nu hadden we dit boek Over Vleeswaren kunnen noemen, het allitereert zelfs best lekker, maar charcuterie omvat meer dan achterham en katenspek. Charcuterie is wat je aantreft als je op vakantie een Franse, Duitse of Italiaanse slager binnenstapt: sierlijke pâtés de campagne, rijpe pancetta’s, lomo’s met een mooie schimmelbedekking, smoky chorizo’s, krijtwitte lardo die smelt op je tong en klassieke terrines met een mooie aspiclaag. Met Over Charcuterie in de hand maak je zowel die achterham als katenspek, maar ook deze internationale charcuterie voortaan zelf.