Kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen


Op een winterse dag fietste ik na een lange dag op school naar huis. Ik zette mijn fiets in de schuur en liep door de kou richting de achterdeur. Hoe dichter ik de achterdeur naderde, des te beter ik het rook. 

Ik trok de deur open en een bijna knuffelende walm van heerlijke geuren omarmden en verwelkomden mij in een liefdevol huis… Welkom thuis!

Mama stond in de keuken en groette mij vriendelijk. Eenmaal in de keuken zag ik welke geuren mij zojuist omarmd hadden. Bessara, harira met een beetje smenn en versgebakken msemmen stonden op het vuur en verspreidden hun heerlijke geuren door het huis. De kruiden en specerijen van de Marokkaanse keuken zijn duidelijk aanwezig in smaak, maar zeker ook in geur!


Meer columns


Een boek over wild?

Een boek over wild?

Ja, echt: over wild. Het is het meest natuurlijke vlees, eigenlijk het ultieme scharrelvlees. Dit is dan ook hét boek voor mensen die hun eten serieus nemen, graag zelf koken en dan bij voorkeur kiezen voor ingrediënten die biologisch, natuurlijk, puur, lokaal en  seizoensgebonden zijn. En uiteraard voor de jager die het zelf geschoten wild het liefst zo lekker mogelijk op tafel wil krijgen.

Van amandelkrullen tot Zeeuwse speculaas

Van amandelkrullen tot Zeeuwse speculaas

Volgens mij is er geen land ter wereld met een rijkere koekjescultuur dan de onze. In elk gezin vind je een goedgevulde koektrommel, die rond koffie- en theetijd op tafel komt. Bij ons thuis was dat zeker het geval, en de koektrommel was een van de eerste dingen die ik als kind blindelings wist te vinden. We hadden twee koektrommels: eentje met de gewone koekjes voor doordeweeks en een met de luxere koekjes, speciaal voor de weekenden of als er bezoek kwam.