Marleen Visser: auteur én foodfotograaf van 'Altijd ijs'

Marleen Visser: auteur én foodfotograaf van 'Altijd ijs'


Het boek Altijd ijs – dat as we speak bij de drukker ligt – staat bomvol heerlijke en verrassende ijsrecepten voor elk seizoen. Marleen Visser is de auteur én maakte alle foodfoto’s zelf. Hoe werkt dat eigenlijk, fotograferen en stylen? Marleen geeft een tip.

Een foodfoto staat of valt met de kwaliteit van de styling. Dat betekent niet dat ieder beeld per se heel veel styling nodig heeft – vaak is minimalistisch juist mooi – maar het is wel iets om over na te denken. Ook de kwaliteit van je props is van belang. Ik kocht halverwege de productie van Altijd ijs oude bakplaten, nog grover linnen dan ik al had en ik mocht natuurstenen schaaltjes lenen van Aarde op de Westerstraat in Amsterdam. Deze drie elementen, met grove structuren, maakten direct een enorm verschil in het beeld.
Eten blijft er niet urenlang lekker uitzien en voor het fotograferen van ijs heb je al helemaal geen zeeën van tijd. Daarom is het des te belangrijker dat je de setting (styling en fotografie) van tevoren goed hebt uitgedacht en dat je alles klaar hebt staan voor je het eten neerzet. In het ergste geval is iets helemaal gesmolten voordat ik het heb goedgekeurd. Het is dus een kwestie van gedegen voorbereiden, doorwerken en goed op details letten.


Meer nieuws5 BBQ-tips

5 BBQ-tips

1. Vlammen zijn geen vrienden

Barbecueën en vlammen zijn geen vrienden, dus houd daar rekening mee. Maak je vuur niet te groot. Vlammen krijg je vooral door het druipvet van vlees, van olie en van suiker. Als daar wat van in de barbecue valt, dan krijg je vlammen en gaat de boel verbranden. Gebruik dus met deze producten altijd een platesetter (een stalen
of keramieken plaat tussen het vuur en je rooster).

Binnenkort verschijnt het nieuwe boek van Sergio Herman

Binnenkort verschijnt het nieuwe boek van Sergio Herman

Echt lekker koken is een kwestie van gerechten op smaak brengen. Toch laten we kruiden, specerijen en andere smaakmakers nog veel te vaak links liggen. Sterker nog, bij het boodschappen doen gooien we vaak een mooi stuk vlees, een visje of een bloemkool in ons mandje, maar vergeten we het belangrijkste: de smaakmakers.