Proeven is geloven: de vegetarische keuken is echt fantastisch!

Proeven is geloven: de vegetarische keuken is echt fantastisch!


De Vegabijbel. De kroon op mijn werk van de afgelopen twintig jaar. Want ja, zo lang geleden begon deze vegetarische ontdekkingsreis voor mij. Ik was negen jaar en realiseerde me tijdens het eten van een spaghetti bolognese voor het eerst dat de koe in de wei dezelfde koe was als op mijn bord. Sindsdien heb ik nooit meer vlees gegeten, en ongepland loopt die beslissing van dat kleine meisje als een rode draad door mijn leven.

Ik was de enige vegetariër in mijn basisschoolklas. De enige in mijn middelbareschoolklas. Terwijl ik het de gewoonste zaak van de wereld vond en niet snapte waarom mijn beslissing ‘bijzonder’ was. Tijdens mijn studie kwam ik een paar gelijkgestemden tegen, maar nog steeds was het niet echt een onderwerp van gesprek. Dit was in 2008, nu tien jaar later is dat gelukkig wel anders.

In die periode, voor het eerst verwijderd van mijn moeders kookkunsten, ging ik zelf aan de slag in de keuken. Hoewel ik toen al van koken hield – oké en met name van eten – deed ik maar wat. Hoe kook je nu gezond, gevarieerd en lekker vegetarisch? Ik had eigenlijk geen idee en redde mijn gerechten met mijn favoriete smaakmaker: kaas.

Met gemakkelijk, weinig doordacht eten kookte ik me door mijn eerste studiejaren heen, totdat ik begon te merken hoezeer eten van invloed is op hoe je je voelt. Ik had weinig energie en zat niet lekker in mijn vel. Eindelijk ging ik me echt verdiepen in de vegetarische keuken. Ik las en experimenteerde veel, trok mijn eerste blik kikkererwten open, pofte mijn eerste zoete aardappel en bracht een gerecht op smaak met kruiden in plaats van kaas. Er ging een wereld voor me open. Ik at lekkerder dan ooit én voelde me veel beter.

Sindsdien heb ik een missie. Die wereld vol kleur, geur en smaak overbrengen. Laten zien hoe fantastisch vegetarisch eten kan smaken en wat het je oplevert. Een goed vegetarisch gerecht is puur, plaatst groente in de hoofdrol, haalt de belangrijkste voedingswaarden uit peulvruchten en noten, speelt met granen, brengt smaak met verse en gedroogde kruiden en maakt er een feestje van met toppings zoals kaas, een eitje, geroosterde pitten of een mooie spread.

Mijn missie is mijn werk geworden. Elke dag probeer ik mensen te inspireren op mijn blog De Hippe Vegetariër, maar daarnaast merk ik dat ik het laatste jaar ook wat activistischer geworden ben. We worden dagelijks geconfronteerd met verhalen over wantoestanden in megastallen, het veranderende klimaat, de opwarming van de aarde en hoe het eigenlijk ‘5 voor 12’ is. Toch weet lang niet iedereen dat onze overmatige vleesconsumptie voor een belangrijk deel bijdraagt aan dit probleem. Zonde toch? Want anders gezegd: door een heerlijke curry te koken uit deze Vegabijbel, draag je al een steentje bij. Kleine moeite met een groot resultaat als je het mij vraagt.

Mijn wens? Dat heel Nederland drie dagen in de week geniet van een vegetarische maaltijd en ontdekt dat je eigenlijk helemaal niets mist. Of beter nog dat het verrassend lekker is, eens iets anders, een nieuwe favoriet! Het liefst zou ik voor heel Nederland een keertje willen koken. Want proeven is geloven: de vegetarische keuken is echt fantastisch.

Voor heel Nederland koken gaat me niet lukken, maar een Vegabijbel schrijven is me wel gelukt. Ik hoop dat dit ook jouw bijbel wordt. Dat je hem van voor naar achter en weer terug door kookt. Voor jezelf, voor je gezin, voor vrienden en familie. Dat we samen vegetarisch eten presenteren als een feestje, want dat is het.

Geniet, smul en heb lief!
Isabel

Voor nóg meer recepten, persoonlijke tips en vragen kun je altijd bij me terecht! Via www.dehippevegetarier.nl of @dehippevegetarier op Facebook en Instagram.


Meer columns


Regula's liefde voor Groot-Brittannië

Regula's liefde voor Groot-Brittannië

Al sinds ik klein ben, heb ik een fascinatie voor Groot-Brittannië. Die ontstond toen ik op vijfjarige leeftijd een kinderliedje hoorde waarin een beeld werd geschetst van een groen eiland met kastelen, prehistorische monumenten, indrukwekkende koninginnen, dappere ridders en mystieke wezens. Alles wat Engels was, maakte me blij. Mijn moeder en ik maakten uitstapjes naar de enige Engelse winkel in België om shortbread te kopen en keken naar historische drama’s en documentaires op de BBC.

 

Voeding? Nee joh: eten!

Voeding? Nee joh: eten!

Met ‘voeding’ zijn we de laatste jaren doodgegooid en suf over geluld. Met alle do’s en don’ts, hypes en trends. Over nieuwe wijn in oude zakken en oude slobbers in frisse verpakkingen… Wel of geen koolhydraten, gluten, antioxidanten, voedingssupplementen. Paleo. Rauw. Vegan. Met als voorlopig sluitstuk een vleesrevolte op angstaanjagend grote barbecues. Minder, minder? Ben je besodemieterd: meer, meer! Een rollercoaster waar ik kotsmisselijk uitstapte en elk gevoel voor richting kwijt was. Het consequent uitvoeren van De Tien Geboden is er niks bij. Met ‘voeding’ als alter ego voor regels en wetten heb ik mijn portie dus wel gehad. Liever heb ik het over eten. KLINKT ‘ETEN’ NIET VELE MALEN GEZELLIGER DAN ‘VOEDING’? Natuurlijk! Daarbij is eten een werkwoord, er gebeurt iets! Die voeding krijgen we er gratis bij.