Voorproefje 'Laat het los en andere tegelsprookjes'

Voorproefje 'Laat het los en andere tegelsprookjes'


Susan Smit zit niet stil! Terwijl haar nieuwe boek De eerste vrouw net bij onze collega's van Lebowski is verschenen, gaat het volgende boek alweer bijna naar de drukker. Over ongeveer een maand verschijnt Laat het los en andere tegelsprookjes: 45 populaire wijsheden afgepeld en opnieuw bekeken bij Uitgeverij Carrera. Hierin toetst, keurt, fileert en onderzoekt Susan Smit hoe je spirituele oneliners en uitgewrongen uitdrukkingen zo kunt draaien dat je er weer frisse inspiratie van kunt krijgen. Speciaal voor jullie hebben wij hier alvast een voorproefje! ACCEPTATIE - HET IS ZOALS HET IS

Het klinkt uit duizenden monden, 
uit alle hoeken en gaten, bij de meest uiteenlopende situaties, ‘het is zoals het is’. Het plankje is scheef opgehangen. De afspraak gaat niet nagekomen worden. De relatie valt in duigen, ‘tisoalstis’. De mystieke wijsheid, door de massa omarmd, wordt overal op toegepast. Alleen, hallo mensen: het past niet overal!

Even een esoterisch lesje, if you don’t mind. De wortels van ‘het is zoals het is’ liggen bij een boeddhistische term die ‘ware aard’ betekent: tathata. De ‘zo-heid’ van dingen. Alles heeft zijn zo-heid, daaraan herkennen we het. Een appel heeft zijn zo-heid zodat we hem niet verwarren met een perzik. Situaties hebben ook hun zo-heid. Als het regent, dan vallen er druppels naar beneden en worden de straten nat.

De ware aard van dingen laat zich niet beïnvloeden en nauwelijks verhullen, maar zal altijd komen bovendrijven en zich doen gelden. Ertegen strijden is zinloos en onnozel. Het omarmen is wat je te doen staat. Klopt allemaal.

Met erop wijzen dat de dingen nu eenmaal zijn zoals ze zijn sla je dus soms de spijker keihard op z’n kop. Maarrrr... zodra het wordt gebruikt voor iets wat nou niet zozeer de ware aard van iets is, maar een ongelukkige keuze of een rampzalige toestand waar nog wel wat aan te redden valt, dan is het niet meer dan een opportunistische dooddoener. Handig om ervan af te zijn. ‘Het is zo, jammer joh, ik zou er heus nog wel wat aan kunnen doen en eigenlijk is het ook een soort van mijn schuld, maar we laten het lekker zo, doei!’

Het vakkundige (en lekker betweterige) weerwoord dat je kunt geven aan een verstokte ‘het is zoals het is’-zegger is: ‘Neen, het zal zijn zoals wij besluiten dat het moet blijven.’ Hier, pak aan.


Laat het los en andere tegelsprookjes verschijnt op 18 november 2016. 


Meer columns


Over vlees

Over vlees

Je maaltijd begint al lang voor de eerste hap. Soms al jaren eerder. Voor alle ingrediënten, waar onder vlees, gelden altijd vier belangrijke parameters: plaats, ras, productie en rijping.

 

Over charcuterie...

Over charcuterie...

Charcuterie is het Franse woord voor vleeswaren. Nu hadden we dit boek Over Vleeswaren kunnen noemen, het allitereert zelfs best lekker, maar charcuterie omvat meer dan achterham en katenspek. Charcuterie is wat je aantreft als je op vakantie een Franse, Duitse of Italiaanse slager binnenstapt: sierlijke pâtés de campagne, rijpe pancetta’s, lomo’s met een mooie schimmelbedekking, smoky chorizo’s, krijtwitte lardo die smelt op je tong en klassieke terrines met een mooie aspiclaag. Met Over Charcuterie in de hand maak je zowel die achterham als katenspek, maar ook deze internationale charcuterie voortaan zelf.