Nieuw: 1995

Nieuw: 1995


Uitgeverij Carrera presenteert met trots 1995: het nieuwste boek van sportjournalist Mike van Damme over het onverslaanbare Ajax van Louis van Gaal.

Wat had Ajax in de Champions League te zoeken in het seizoen 1994/1995? Slechts één speler had al ervaring met het kampioenenbal: Frank Rijkaard. Het elftal bestond voornamelijk uit een stel jonge honden, nog onwetend van hun kwaliteiten en grenzen. Louis van Gaal zag zijn beoogde spits Ronaldo naar PSV vertrekken. ‘Maar wij hebben Patrick Kluivert,’ blufte de Ajaxtrainer. En daarmee begon een seizoen waarin Ajax heel Europa zou verrassen.


Het is inmiddels twintig jaar geleden dat Ajax de Champions League won. Journalist Mike van Damme sprak uitgebreid met trainer Louis van Gaal, aanvoerder Danny Blind, ontdekking Patrick Kluivert, spelmaker Jari Litmanen en vele anderen. Het leverde een indrukwekkend verhaal op over het succes van 1995.

Mike van Damme (1981) is werkzaam als (eind)redacteur bij Ajax Life, de krant van de Supportersvereniging Ajax. Hij schreef eerder ook voor onder andere Het Parool en Elf Voetbal. In 2008 schreef Van Damme het boek Amsterdam Admirals, de opkomst en ondergang van professioneel American football in Nederland.


Meer nieuws



Een kleine geschiedenis van een huisgemaakt restaurant

Een kleine geschiedenis van een huisgemaakt restaurant

Er was eens een Amsterdammertje – een kleine Piep – dat graag buiten speelde met bloemetjes, bijtjes, bomen en planten. Binnen stond ze het liefst in de keuken achter pannen heksenbrouwsels of zat ze boekjes in elkaar te knutselen. Groter groeide ze wel, echt veranderen deed ze niet, ze werd kok en wroette nog altijd graag in de aarde.

Koken was nog nooit zo leuk

Koken was nog nooit zo leuk

‘Daar stonden we dan, mijn zus en ik. Met 32 graden in de bloedhitte van Frankrijk op onze blote voeten mayomenaise te stampen. In van die grote, eikenhouten vaten en op de echte, traditionele manier. Heerlijk, dat vrije gevoel van oranje eierendooiers die als warme vla tussen je tenen door glibberen. Nog steeds krijg ik complimenten over mijn gladde voetjes. Zodra de lente zijn eerste zonnestralen laat zien, trek ik glunderend mijn sandalen aan. Dit is waar mijn liefde voor echt en authentiek eten is begonnen.