Herfstige pompoenjam met peer en rozijnen

Herfstige pompoenjam met peer en rozijnen

Peer en pompoen zijn smaakvrienden. De zachte, zoete smaak van peer past heel goed bij het lichtzoete van pompoen. Wat deze twee vrienden gemeen hebben, is dat ze beide echte najaarsproducten zijn. Deze herfstige jam uit het kookboek Jam en Zuur is er eentje waar je je vingers bij aflikt.

Benodigdheden


mes, lepel, dunschiller, fijne rasp, citruspers, kookpan, pollepel, 2 gesteriliseerde potten, kleine soeplepel


Ingrediënten


- 300 g pompoen
- 250 g niet te rijpe peer
- 1 sinaasappel, goed schoongeboend
- 1 kaneelstokje
- 50 g rozijnen
- 450 g geleisuiker


Bereidingswijze


1. Snijd de schil van de pompoen af met een groot scherp mes en verwijder de zaden met een lepel. Schil de peer met een dunschiller en verwijder het klokhuis. Snijd het vruchtvlees van de pompoen en peer in kleine stukjes. Rasp de helft van de schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit.

2. Verwarm het sinaasappelsap samen met de stukjes pompoen, peer, sinaasappelrasp en het kaneelstokje in een pan met dikke bodem al roerende met een pollepel tot aan het kookpunt. Laat 15 minuten koken op matig vuur en roer regelmatig door met een pollepel.

3. Voeg de rozijnen en suiker toe, breng aan de kook en laat nog eens 4 minuten goed doorkoken. Roer af en toe met een pollepel door. Doe de schoteltjestest (zie blz. 18-19).

4. Verwijder het kaneelstokje en vul de potten met een kleine soeplepel tot aan de rand. Veeg eventueel gemor­ste jam aan de buitenkant zorgvuldig weg.

5. Sluit de potten goed af met de schroefdeksel en zet ze 10 minuten op hun kop. Laat afkoelen en bewaar de pot­ten met pompoenjam op een droge, donkere plek. De jam is zeker 6 maanden houdbaar.