Paaskrans met abrikozen

Paaskrans met abrikozen

Door de jaren heen zijn er bij ons thuis verschillende soorten paasbroden gebakken, maar deze variant blijft mijn favoriet.


Ingrediënten


Voor het deeg

400 gr bloem

175 ml melk, lauwwarm

1 ei, op kamertemperatuur     

8 gr zout

10 gr gedroogde gist

40 gr witte basterdsuiker

50 gr boter, op kamertemperatuur

 

Voor de vulling

100 gr gedroogde abrikozen, in kleine stukjes

75 gr donkere rozijnen

60 ml amandellikeur

50 gr walnoten

50 gr bruine basterdsuiker

½ citroen, rasp

snufje zout

50 gr boter, op kamertemperatuur

1 ei

25 gr bloem

½ appel, in kleine stukjes

 

Voor de topping150 gr poedersuiker

20 gr amandelschaafsel


Bereidingswijze


Begin met dit recept een avond van tevoren. Meng de abrikozenstukjes met de rozijnen en de amandellikeur. Laat dit een nacht wellen.

 

Kneed van de ingrediënten voor het deeg een soepel geheel. Kneed dit minimaal 10 minuten door. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen op een warme plaats.

 

Doe de walnoten, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in de keukenmachine en maal deze fijn. Doe de boter en het ei erbij en meng dit door elkaar. Voeg als laatste de bloem toe aan het mengsel. Maal nog even kort door.

 

Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad tot een lap van 30 bij 40 centimeter. Verdeel het walnotenmengsel met een spatel over de deeglap. Verdeel daarover de gewelde vruchten en de appelstukjes. Rol het deeg op vanaf de lange kant en maak van de rol een krans. Kneed de uiteinden aan elkaar vast. Knip de krans, aan de buitenzijde, om de 4 centimeter tot ongeveer 1/3 van zijn omvang in. Laat de krans op een warme plek 45 minuten rijzen.

 

Verwarm de oven voor op 200 °C.

 

Bak de krans in 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar. Laat hem afkoelen op een rooster.

 

Verlaag de oventemperatuur naar 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het amandelschaafsel over het bakpapier en rooster dit in 6 tot 8 minuten goudbruin in de oven. Meng het poedersuiker met ongeveer 3 eetlepels water en roer dit tot een glazuur. Strijk het glazuur over de afgekoelde krans en verdeel het geroosterde amandelschaafsel erover.