Roomijscustard

Roomijscustard

Benodigdheden


garde

zware steelpan

pollepel

zeef

luchtdichte vriezerdoos


Ingrediënten


3 eidooiers

250 ml slagroom

275 ml volle melk

120 g suiker, honing of agavesuiker

snufje gemalen zeezout


Bereidingswijze


1 // Klop de eidooiers licht op.

2 // Meng de slagroom, melk, suiker en het zeezout in een zware steelpan en laat het geheel al roerende op middelhoog vuur warm worden tot de suiker volledig is opgelost.

3 // Voeg zo’n 3 eetlepels van de melk aan de eidooiers toe, zodat het eimengsel op temperatuur komt. Roer de eidooiers vervolgens door de melk en slagroom. Blijf constant roeren tot de roomijscustard dikker wordt, laat de temperatuur oplopen tot 80 °C en voorkom dat het gaat koken.

4 // Zo weet je of de roomijscustard klaar is: trek een streep met je vinger over de achterkant van de pollepel. Als de streep blijft staan, is de roomijscustard dik genoeg. Je kunt de roomijscustard nog even zeven om eventueel gestold ei te verwijderen.

5 // Laat de roomijscustard afkoelen (eventueel in een ijsbad) en zet hem in de koelkast. De custard moet afkoelen tot 10 °C voordat je hem kunt gebruiken in een ijsmachine.


Tips // Zero waste: van de overgebleven eiwitten van de custard maak je natuurlijk macarons (p. 35), merengues (p. 48) of bitterkoekjes (p. 184). Je kunt in feite alle soorten roomijs uit dit boek in magnumvormpjes doen om er een eigen magnumcreatie van te maken. Doop de ijsjes in gesmolten chocolade: et voilà!