Julius Jaspers over de BBQbijbel

Julius Jaspers over de BBQbijbel


Mijn tiende boek, je kunt het een mijlpaal noemen, zelf noem ik het een logisch gevolg van mijn zoektocht naar lekker eten. Deze keer stap ik af van het ‘in 5 minuten afmaken’, maar een goede voorbereiding blijft natuurlijk een must. Het afmaken kan best weleens wat langer duren, maar who cares? Laat je gasten maar even wachten, het gaat erom dat je eten perfect klaargemaakt op tafel komt, en het vuur kan af en toe grillig zijn. Laat je dus niet opjutten, neem de tijd, het is het eindresultaat dat telt. (Alhoewel een beetje plannen natuurlijk nooit kwaad kan.)

Ik ga in dit boek uit van een BBQ met een deksel, dat kan een kamado zijn (meestal een keramische BBQ met een dikke wand zoals de Big Green Egg), of een ketel-BBQ. Ik geef aan als je een recept echt niet kunt maken zonder deksel (bij de cake bijvoorbeeld) of bij welk gerecht je kunt improviseren. In de receptuur worden iconen gebruikt van materialen (hardware) die je nodig hebt om het gerecht te bereiden. De meest essentiële hardware als een snijplank en een keukenmes laat ik hierbij buiten beschouwing. Nieuw in dit boek is het gebruik van de allergenen-iconen, om de recepten nog toegankelijker te maken voor de lezer die niet alles mag eten.

Om te beginnen ga ik vrij diep in op de aanwijzingen hoe je bijvoorbeeld vis moet fileren en vlees ontbenen en opbinden, omdat een goede voorbereiding zogezegd het halve werk is. En het is gewoonweg ook leuk! Na de how-to’s start ik met een hoofdstuk over groente op de BBQ – hoe lekker – waarna vis, gevogelte, rund, varken (mijn favoriet) en lam volgen. Daarna speciale aandacht voor burgers en spiesjes, en een hoofdstuk waar ik denk ik veel vrienden mee maak door haarfijn uit te leggen hoe het er bij de KCBS aan toe gaat! Ver vol gens geef ik je nog flink wat recepten voor bijgerechten en condimenten (sauzen, rubs en andere smaakmakers) en ik sluit natuurlijk af met zoet, want dat gaat ook top op de BBQ.

Ongelooflijk veel plezier aan het vuur!


Meer columns


Een lekker dik boek

Een lekker dik boek

Kookboeken, ik heb er wel een paar. Vol prachtige foto’s, heerlijke vertaalfouten en vlekkerige vodjes met mijn eigen recepten. Soms haal ik ze tevoorschijn, om na te kijken wat ook alweer de verhoudingen zijn voor een souff lé of gebakje. De handgekliederde papiertjes zijn lang niet altijd even leesbaar; eenmaal ontcijferd stop ik ze terug in het naslagwerk en probeer me te herinneren welke gulden middenweg ook alweer het best werkte.Kookboeken, ik heb er wel een paar. Vol prachtige foto’s, heerlijke vertaalfouten en vlekkerige vodjes met mijn eigen recepten. Soms haal ik ze tevoorschijn, om na te kijken wat ook alweer de verhoudingen zijn voor een souff lé of gebakje. De handgekliederde papiertjes zijn lang niet altijd even leesbaar; eenmaal ontcijferd stop ik ze terug in het naslagwerk en probeer me te herinneren welke gulden middenweg ook alweer het best werkte.

Zot van soep

Zot van soep

Zot van eten en in het bijzonder zot van soep. Wat in mijn studententijd begon als een bezoekje aan een soepbar in Brussel, ontaardde in een droom om zelf zo’n zaakje te starten. De interesse in alles wat met voeding te maken heeft, was er al van kinds af aan. Met de paplepel ingegeven, of beter gezegd: met de soeplepel! Omdat ik ook graag een diploma op zak wilde hebben, begon ik – met in het achterhoofd (ooit) de start van een eigen soepzaak – een opleiding voedings- en dieetleer.