Julius Jaspers over de BBQbijbel

Julius Jaspers over de BBQbijbel


Mijn tiende boek, je kunt het een mijlpaal noemen, zelf noem ik het een logisch gevolg van mijn zoektocht naar lekker eten. Deze keer stap ik af van het ‘in 5 minuten afmaken’, maar een goede voorbereiding blijft natuurlijk een must. Het afmaken kan best weleens wat langer duren, maar who cares? Laat je gasten maar even wachten, het gaat erom dat je eten perfect klaargemaakt op tafel komt, en het vuur kan af en toe grillig zijn. Laat je dus niet opjutten, neem de tijd, het is het eindresultaat dat telt. (Alhoewel een beetje plannen natuurlijk nooit kwaad kan.)

Ik ga in dit boek uit van een BBQ met een deksel, dat kan een kamado zijn (meestal een keramische BBQ met een dikke wand zoals de Big Green Egg), of een ketel-BBQ. Ik geef aan als je een recept echt niet kunt maken zonder deksel (bij de cake bijvoorbeeld) of bij welk gerecht je kunt improviseren. In de receptuur worden iconen gebruikt van materialen (hardware) die je nodig hebt om het gerecht te bereiden. De meest essentiële hardware als een snijplank en een keukenmes laat ik hierbij buiten beschouwing. Nieuw in dit boek is het gebruik van de allergenen-iconen, om de recepten nog toegankelijker te maken voor de lezer die niet alles mag eten.

Om te beginnen ga ik vrij diep in op de aanwijzingen hoe je bijvoorbeeld vis moet fileren en vlees ontbenen en opbinden, omdat een goede voorbereiding zogezegd het halve werk is. En het is gewoonweg ook leuk! Na de how-to’s start ik met een hoofdstuk over groente op de BBQ – hoe lekker – waarna vis, gevogelte, rund, varken (mijn favoriet) en lam volgen. Daarna speciale aandacht voor burgers en spiesjes, en een hoofdstuk waar ik denk ik veel vrienden mee maak door haarfijn uit te leggen hoe het er bij de KCBS aan toe gaat! Ver vol gens geef ik je nog flink wat recepten voor bijgerechten en condimenten (sauzen, rubs en andere smaakmakers) en ik sluit natuurlijk af met zoet, want dat gaat ook top op de BBQ.

Ongelooflijk veel plezier aan het vuur!


Meer columns


5 februari Sint Agaat zaait salaat

5 februari Sint Agaat zaait salaat

Fransen lijken overal een spreekwoord voor te hebben; zolang het rijmt is het goed. Sainte Agathe, semmer tes salads. ‘Op Sint Aagaat, zaait u salaat.’ Oftewel, vandaag kan er sla gezaaid worden, ongeacht het weer. Bij sneeuw, schuif het opzij, als de grond stijf bevroren is, zaai je in een bakje dat je op een beschut plekje of onder glas zet. Het is waar dat het vaak goed gaat en je al heel vroeg in het voorjaar sla kunt oogsten, maar dat ligt wel heel erg aan het humeur van de weergoden. Meer dan eens was de sla die vroeg in het voorjaar gezaaid werd tegelijk klaar met die van Agaat, maar ach, het blijft een leuk experiment. Uiteraard wel met een slasoort die bestand is tegen een beetje kou.

Van haver tot gort

Van haver tot gort

Haver wordt vaak geassocieerd met Schotland, maar komt oorspronkelijk uit Zuidwest-Azië. Vroeger werd haver voor medicinale doeleinden gebruikt. Met de komst van haver naar landen in Noord-Europa, zoals Schotland, kwamen mensen erachter dat deze grassoort eigenlijk het beste gedijt in een matig, vrij nat klimaat en veel zomerlicht.