Koken met kastanjes

Koken met kastanjes


Nu de herfst zijn intrede heeft gedaan, liggen ook de kastanjes overal op straat. Schrijfster van de Groentebijbel Mari Maris legt uit hoe je kastanjes kunt verwerken tot smakelijke gerechten! 

Kastanjes
Castanea sativa
Napjesdragersfamilie

Seizoen
Kastanjes zijn de vruchten van de tamme kastanjeboom. Verse zijn er rond oktober. Gedroogde kastanjes zijn er het hele jaar.

Kopen
Let er bij het kopen van kastanjes op dat het schilletje niet kapot is en mooi glanst. Langer bewaarde kastanjes zitten iets losser in de schil, maar zolang hij nog glanst, zijn de kastanjes nog goed eetbaar. Ze moeten ook zwaar aanvoelen: lichte kastanjes zijn al ingedroogd. Eén kastanje weegt gemiddeld 8 gram; daar blijft na het pellen 5 gram van over. Omdat ze meestal in combinatie met andere ingrediënten verwerkt worden, is 50 à 70 gram een aardige portie.

Verwerken
Roosteren of poffen geeft de meeste smaak. Snijd een kruis aan de platte kant van de kastanje, nét door de schil. Rooster ze in een oven van 180 °C, op het fornuis in een kastanjepan (een koekenpan met gaatjes in de bodem) of ouderwets op de hout- of gaskachel; die staat in het kastanjeseizoen toch aan. Of pof ze in een pan met een laagje gesmolten boter. In ruim water met zout koken kan ook. Voor alle methodes geldt: als het schilletje open gaat staan, zijn ze klaar. Dat gebeurt, afhankelijk van de versheid, na 10 tot 16 minuten. Laat ze iets afkoelen om uw vingers niet te verbranden, maar u trekt de schil en het velletje er met een klein mesje makkelijker af als ze nog warm zijn. Ik vind ze gezouten het lekkerst, maar ze zo eten of er suiker over strooien mag natuurlijk ook. Gevacumeerde, diepvries-, blik- of potkastanjes zijn doorgaans al gaar. Let op of ze gezoet zijn; dat is voor hartige gerechten niet zo’n goed idee. Gedroogde kastanjes kunt u pellen door er kokend water op te gieten. Dek ze daarna af en laat ze zo afkoelen. Na een kwartiertje kunt u ze met een klein mesje schoonmaken en verder garen, bijvoorbeeld in het weekvocht.

Combinaties
Amandel, anijs, dragon, bieten, dille, gedroogde abrikozen, honing, hysop, komijn, noten, paddenstoelen, pompoen, rozemarijn, (gesuikerde) sinaasappel(schil), salie, spruitjes, taugé, tijm, vanille, venkel(zaad).

Kastanjesoep
Ingrediënten
4 stengels bleekselderij, in plakjes
1 wortel, in brunoise
1 pastinaak, in brunoise
1 middelgrote ui, gesnipperd
1 à 2 tenen knoflook, fijngehakt
olijfolie
200 tot 300 gram kastanjes, in stukjes gebroken
scheutje madeira
1 l groente- of kippenbouillon*
eventueel:
4 eetlepels crème fraîche
cayennepeper

Bereiding
Zet bleekselderij, wortel, pastinaak, ui en knoflook in een ruime pan aan in olijfolie. Voeg na 6 minuten de kastanjes toe. Blus af met madeira. Schenk er na 2 minuten bouillon op. Breng aan de kook en draai het vuur lager. Laat 15 tot 30 minuten trekken en maak op smaak met peper & zout. Je kunt de soep pureren of zo serveren. Een schepje crème fraîche in elk bord is sowieso een goed idee. Als je de soep pittiger wilt, strooi daar dan een snufje cayennepeper over.

Pasta met kastanjes
Ingrediënten
200 g gare kastanjes, gebroken
olijfolie en eventueel boter
200 g paddenstoelen, gesneden
1 grote of 2 kleine tenen knoflook, fijngehakt
4 takjes tijm, gerist en gehakt
2 takjes oregano of 1 takje rozemarijn, gerist en gehakt
400 g pasta
ca. 50 g parmezaan, geschaafd
2 handjes rucola, gesneden

Bereiding
Frituur de kastanjes (zie p. 183) of rooster ze in olijfolie. Voeg als ze goudbruin zijn paddenstoelen, knoflook, tijm, oregano of rozemarijn, peper & zout toe. Schud goed om en voeg indien nodig wat boter toe. Haal van het vuur zodra de paddenstoelen mooi bruin gebakken zijn. Kook ondertussen de pasta, giet af en schep het kastanje-paddenstoelenmengsel erover. Strooi er voor het serveren parmezaan en rucola over.

Variaties
- Voor een ‘sauziger’ effect kun je op het laatst crème fraîche door de ‘groenten’ mengen.
- Blus voor iets meer pit de paddenstoelen op het laatst af met balamicoazijn en laat het zuur in ongeveer 2 minuten verkoken.


Eet smakelijk!
 


Meer columns


Een lekker dik boek

Een lekker dik boek

Kookboeken, ik heb er wel een paar. Vol prachtige foto’s, heerlijke vertaalfouten en vlekkerige vodjes met mijn eigen recepten. Soms haal ik ze tevoorschijn, om na te kijken wat ook alweer de verhoudingen zijn voor een souff lé of gebakje. De handgekliederde papiertjes zijn lang niet altijd even leesbaar; eenmaal ontcijferd stop ik ze terug in het naslagwerk en probeer me te herinneren welke gulden middenweg ook alweer het best werkte.Kookboeken, ik heb er wel een paar. Vol prachtige foto’s, heerlijke vertaalfouten en vlekkerige vodjes met mijn eigen recepten. Soms haal ik ze tevoorschijn, om na te kijken wat ook alweer de verhoudingen zijn voor een souff lé of gebakje. De handgekliederde papiertjes zijn lang niet altijd even leesbaar; eenmaal ontcijferd stop ik ze terug in het naslagwerk en probeer me te herinneren welke gulden middenweg ook alweer het best werkte.

Zot van soep

Zot van soep

Zot van eten en in het bijzonder zot van soep. Wat in mijn studententijd begon als een bezoekje aan een soepbar in Brussel, ontaardde in een droom om zelf zo’n zaakje te starten. De interesse in alles wat met voeding te maken heeft, was er al van kinds af aan. Met de paplepel ingegeven, of beter gezegd: met de soeplepel! Omdat ik ook graag een diploma op zak wilde hebben, begon ik – met in het achterhoofd (ooit) de start van een eigen soepzaak – een opleiding voedings- en dieetleer.