Kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen


Op een winterse dag fietste ik na een lange dag op school naar huis. Ik zette mijn fiets in de schuur en liep door de kou richting de achterdeur. Hoe dichter ik de achterdeur naderde, des te beter ik het rook. 

Ik trok de deur open en een bijna knuffelende walm van heerlijke geuren omarmden en verwelkomden mij in een liefdevol huis… Welkom thuis!

Mama stond in de keuken en groette mij vriendelijk. Eenmaal in de keuken zag ik welke geuren mij zojuist omarmd hadden. Bessara, harira met een beetje smenn en versgebakken msemmen stonden op het vuur en verspreidden hun heerlijke geuren door het huis. De kruiden en specerijen van de Marokkaanse keuken zijn duidelijk aanwezig in smaak, maar zeker ook in geur!


Meer columns


Een lekker dik boek

Een lekker dik boek

Kookboeken, ik heb er wel een paar. Vol prachtige foto’s, heerlijke vertaalfouten en vlekkerige vodjes met mijn eigen recepten. Soms haal ik ze tevoorschijn, om na te kijken wat ook alweer de verhoudingen zijn voor een souff lé of gebakje. De handgekliederde papiertjes zijn lang niet altijd even leesbaar; eenmaal ontcijferd stop ik ze terug in het naslagwerk en probeer me te herinneren welke gulden middenweg ook alweer het best werkte.Kookboeken, ik heb er wel een paar. Vol prachtige foto’s, heerlijke vertaalfouten en vlekkerige vodjes met mijn eigen recepten. Soms haal ik ze tevoorschijn, om na te kijken wat ook alweer de verhoudingen zijn voor een souff lé of gebakje. De handgekliederde papiertjes zijn lang niet altijd even leesbaar; eenmaal ontcijferd stop ik ze terug in het naslagwerk en probeer me te herinneren welke gulden middenweg ook alweer het best werkte.

Zot van soep

Zot van soep

Zot van eten en in het bijzonder zot van soep. Wat in mijn studententijd begon als een bezoekje aan een soepbar in Brussel, ontaardde in een droom om zelf zo’n zaakje te starten. De interesse in alles wat met voeding te maken heeft, was er al van kinds af aan. Met de paplepel ingegeven, of beter gezegd: met de soeplepel! Omdat ik ook graag een diploma op zak wilde hebben, begon ik – met in het achterhoofd (ooit) de start van een eigen soepzaak – een opleiding voedings- en dieetleer.