Kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen


Op een winterse dag fietste ik na een lange dag op school naar huis. Ik zette mijn fiets in de schuur en liep door de kou richting de achterdeur. Hoe dichter ik de achterdeur naderde, des te beter ik het rook. 

Ik trok de deur open en een bijna knuffelende walm van heerlijke geuren omarmden en verwelkomden mij in een liefdevol huis… Welkom thuis!

Mama stond in de keuken en groette mij vriendelijk. Eenmaal in de keuken zag ik welke geuren mij zojuist omarmd hadden. Bessara, harira met een beetje smenn en versgebakken msemmen stonden op het vuur en verspreidden hun heerlijke geuren door het huis. De kruiden en specerijen van de Marokkaanse keuken zijn duidelijk aanwezig in smaak, maar zeker ook in geur!


Meer columns


5 februari Sint Agaat zaait salaat

5 februari Sint Agaat zaait salaat

Fransen lijken overal een spreekwoord voor te hebben; zolang het rijmt is het goed. Sainte Agathe, semmer tes salads. ‘Op Sint Aagaat, zaait u salaat.’ Oftewel, vandaag kan er sla gezaaid worden, ongeacht het weer. Bij sneeuw, schuif het opzij, als de grond stijf bevroren is, zaai je in een bakje dat je op een beschut plekje of onder glas zet. Het is waar dat het vaak goed gaat en je al heel vroeg in het voorjaar sla kunt oogsten, maar dat ligt wel heel erg aan het humeur van de weergoden. Meer dan eens was de sla die vroeg in het voorjaar gezaaid werd tegelijk klaar met die van Agaat, maar ach, het blijft een leuk experiment. Uiteraard wel met een slasoort die bestand is tegen een beetje kou.

Van haver tot gort

Van haver tot gort

Haver wordt vaak geassocieerd met Schotland, maar komt oorspronkelijk uit Zuidwest-Azië. Vroeger werd haver voor medicinale doeleinden gebruikt. Met de komst van haver naar landen in Noord-Europa, zoals Schotland, kwamen mensen erachter dat deze grassoort eigenlijk het beste gedijt in een matig, vrij nat klimaat en veel zomerlicht.