Echte citroencake

Echte citroencake

"Ik stap niet van mijn healthy girl-imago af, want ik geloof en weet zeker dat je veel gerechten minder vet en zoet kunt maken zonder dat ze minder lekker zijn, maar sommige klassiekers moet je laten zoals ze horen", aldus Jet van Nieuwkerk.

Benodigdheden


  • springvormbakpapier
  • keukenmachine
  • beslagkom
  • spatel
  • rasp
  • pannetje
  • zeef

Ingrediënten


Voor het beslag

  • 115 g zachte boter
  • 115 g suiker
  • 4 eieren
  • 180 g amandelmeel
  • 125 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 citroenen, de geraspte schil en het sap
  • poedersuiker, om te garneren

Voor de siroop

  • 2½ citroen, het sap (ca. 90 ml)
  • 100 g suiker

Bereidingswijze


  • Verwarm de oven voor tot 190 °C.
  • Vet een springvorm in met boter en leg bakpapier op de bodem. Meng boter en suiker tot een luchtige, gladde massa. Ik gebruik hier een keukenmachine voor. Draai er dan één voor één de eieren door. Doe het beslag in een kom en schep er met een spatel het amandelmeel, zelfrijzend bakmeel, de citroenschil en het sap doorheen. Dit is een secuur werkje, want het beslag moet luchtig blijven. Scheppen, níet roeren. Schep het beslag in de bakvorm en bak de cake in 40 minuten gaar. Maak ondertussen de siroop.
  • Kook citroensap met suiker in een pannetje tot de suiker is opgelost. Haal de cake uit de oven, laat 10 minuten rusten en haal ’m uit de vorm. Leg de cake op een groot bord en prik er met een satéstokje veel gaatjes in tot op de bodem. Giet de siroop erover. Langzaam, zodat het vocht de kleine gaatjes goed vult en in het gebak kan trekken. Maak de citroencake extra feestelijk door er gezeefde poedersuiker over te strooien. Ogen dicht als je een hapje neemt, en langzaam kauwen.