Mijn Arabische keuken

Mijn Arabische keuken

Mounir Toub


Van ingelegde sinaasappels tot saffraanmayonaise, van lamstajine met doperwten en artisjok tot brick met ei en tonijn



Over het boek


Mounirs liefde voor de Arabische keuken is hem letterlijk met de paplepel ingegoten. Hoewel hij van diverse meesterchefs veel heeft geleerd, blijft zijn moeder zijn allergrootste kookidool: 'Ik zag door haar al vroeg in dat je met eenvoudige, goed bereide gerechten mensen gelukkig maakt.' Aan de hand van klassiek en modern Arabische recepten laat Mounir in Mijn Arabische keuken met aanstekelijk enthousiasme zien hoe lekker, gezond en veelzijdig deze keuken is. Van ingelegde sinaasappels tot saffraanmayonaise, van lamstajine met doperwten en artisjok tot brick met ei en tonijn, van een salade van gort met granaatappels tot gepocheerde vijgen met vanille-rozenwaterroom.



Recepten uit het boek


Gegrilde halloumi met munt en honing

Gegrilde halloumi met munt en honing

Dadel-sinaasappel-kokostaart

Dadel-sinaasappel-kokostaart

Ingelegde sinaasappels

Ingelegde sinaasappels

Beghrir

Beghrir

Duizen-en-één-gatenpannenkoek

(Ook geschikt als nagerecht met een bol vanille-roomijs)

Brick met ei en tonijn

Brick met ei en tonijn

Als je de eidooier helemaal gaar wilt hebben, moet je de brick tijdens het bakken omdraaien zodat de kant van het ei in de olie ligt.

Gebruik ook eens loempiavellen in plaats van brickdeeg.

 

 

Fattoush

Fattoush

Libanese salade met groenten, kruiden en brood



De meningen


"Toub laat zien dat hij weet hoe kookboeken in elkaar zitten, en nog belangrijker, gelezen worden. Vaak worden pagina's gelardeerd met gezegdes en tips van het niveau ingetrapte deuren. Ik sla ze liever over. Zo niet bij dit boek; Toub's tips zijn kort maar krachtig, en de gezegdes zijn geen zweverige wijsheden maar lollige opmerkingen. Hier en daar op het flauwe af: zo zijn er volgens Toub "geen gepeperde uitspraken over specerijen". Je merkt aan alles dat Toub een gezellige Brabander is."

NRC Handelsblad

"Zijn fundament is de keuken van Marokko, groenten en vruchten zijn daarin onmisbaar. Een concentratie van een gevarieerd bouquet dat zich mengt met smaken als zoet en zout, friszuur en specerijen. Dit is de levensloop van Mounir. Met familierecepten verbindt hij traditie en eigentijdse keuken, onvervalst en oprecht, een vriend en een leermeester."

Robert Kranenborg

‘Zijn fundament is de keuken van Marokko, groenten en vruchten zijn daarin onmisbaar. Een concentratie van een gevarieerd bouquet dat zich mengt met smaken als zoet en zout, friszuur en specerijen. Dit is de levensloop van Mounir. Met familierecepten verbindt hij traditie en eigentijdse keuken, onvervalst en oprecht, een vriend en een leermeester.’

Robert Kranenborg