Over het boek


Alain groeide op in Frankrijk, achter het fornuis. In Nederland leerde hij de Franse keuken nóg meer waarderen. In Mijn Franse keuken leert Alain ons hoe simpel, eenvoudig en lekker de Franse keuken kan zijn. Met weinig ingrediënten en eenvoudige bereidingen, maar met maximale smaken laat Alain in meer dan 75 recepten zien wat er allemaal mogelijk is. Van tamme konijnenboutjes met doperwtjes tot koude meloensoep, van gepocheerde kabeljauw met kokkels tot stroaardappeltjes en van duif met laurier en blauwebessensaus tot crème brûlée met karamel en fleur de sel.



Recepten uit het boek


Rode mul antiboise

Rode mul antiboise

Rode mul is Caron's lievelingsvis uit de Middellandse Zee. "Mooi van kleur, zacht van structuur en, indien goed bereid, met een knapperig korstje," aldus Alain Caron. 



Duif met laurier en blauwebessensaus

Duif met laurier en blauwebessensaus



Ik ben gek op duif. Het heeft geen sterke wildsmaak, maar wel karakter. Gooi de karkassen vooral niet weg, je kunt er een mooie bouillon, om saus van te maken, van trekken volgens het recept van de kippenbouillon (zie het recept op pagina 226). Hoelang de duif in de oven moet, is afhankelijk van de grootte en die kan bij een duif nogal verschillen. Belangrijk is dat hij mooi rosé wordt gebraden, anders wordt het net kauwgom. We rekenen voor 300 gram 20 minuten, voor 400 gram 25 minuten en voor 500 gram 30 minuten in de oven. Serveer met gekaramelliseerde witlof uit de oven (zie het recept op pagina 157) en knolselderijpuree (zie het recept op pagina 147).
 



Aardappelsoep met waterkers

Aardappelsoep met waterkers

Soupe aux pommes de terre avec cresson

In de Franse keuken is kippenbouillon meestal de basis van soepen, maar in dit geval zou je ook heel goed een kruidenbouillon kunnen gebruiken. Desnoods op basis van een blokje, al moet je dan wel letten op het zout.



Salade van gekonfijte eend

Salade van gekonfijte eend

Salade de confit de canard



Video



The making of Mijn Franse keuken van Alain Caron

Achter de schermen bij Alain Caron voor het maken van zijn nieuwe kookboek: Mijn Franse keuken met meer dan 70 moderne Franse gerechten